Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAZA u vijetnamu

Umiru i djeca - nakon osipa dobiju čireve, pa im otkazuju organi

Vijetnam,misteriozna bolest
AFP/PIXSELL
21.04.2012.
u 10:00

Vietnamski liječnici su u panici. Ni nakon dugog proučavanja nisu mogli dokučiti o kakvoj je zarazi riječ

Nakon što je 19 ljudi umrlo od misteriozne zarazne bolesti i njih još 170 oboljelo, Vijetnam je od Svjetske zdravstvene organizacije zatražio pomoć.

Zaraza se proširila u siromašnom okrugu u središnjem Vijetnamu, a većina umrlih i oboljelih su djeca i mladi ljudi. Bolest počinje vrlo visokom temperaturom i gubitkom apetita, a zatim izbija osip na nogama i rukama. Ako se ne primi terapija, otvaraju se čirevi na rukama, nogama, leđima, na trbuhu i u ustima. Ne dobiju li oboljeli liječničku pomoć, počinju otkazivati jetra, a zatim i ostali organi.

Analiza krvi oboljelih pokazala je da svi imaju povišene jetrene enzime i anemiju, a vrlo brzo dolazi do polaganog zatajenja bubrega. Trenutačno se više od stotinu oboljelih nalazi u bolnicama, a desetak ih je u kritičnom stanju. Lakše slučajeve liječnici otpuštaju na kućno liječenje.

Zaraženi iz jednog sela

Vijetnamski liječnici tvrde da pacijenti dobro reagiraju na terapiju dođu li odmah nakon što primijete prve simptome, no nikako ne mogu dokučiti što izaziva tajnovitu bolest. Zahtjev za pomoć odaslan je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, no sjedište u Ženevi još ga nije zaprimilo.

Bolest je prvi put registrirana u travnju prošle godine, no nije bilo toliko oboljelih. Već u listopadu novih zaraženih više nije bilo, pa se vijetnamske vlasti tom bolešću više nisu bavile. Novi val bolesti počeo je 27. ožujka, a do 5. travnja zabilježeno je 68 zaraženih i osam umrlih. Većina zaraženih živi u jednom selu i pripadnici su etničke manjine Hre. Stručnjaci iz ministarstva zdravstva u selo su došli 13. travnja. Misterioznu zarazu okarakterizirali su kao kožnu bolest. Uzeli su uzorke tla, različitih vrsta hrane, kože i kose oboljelih, no analize ih nisu približile mogućem uzročniku bolesti, pa je prije dva dana odlučeno da se pomoć zatraži od Svjetske zdravstvene organizacije. U međuvremenu su na ugroženo područje poslani liječnički timovi. Nakon što su prošle godine mjesecima proučavali bolest, vijetnamski stručnjaci nisu mogli doći ni do kakvog konkretnog zaključka, ali se pojavila teorija da bi tajnovito oboljenje zapravo moglo biti trovanje ili alergijski kontaktni dermatitis koji izazivaju pesticidi.

Šest novih bolesti

Tijekom 2011. godine u Vijetnamu se pojavilo čak šest tajanstvenih bolesti kojima je uzročnik ostao nepoznat. Stručnjaci upozoravaju da bi sve te bolesti mogle biti posljedica izrazito zagađenog okoliša u zemlji u kojoj buja vrlo prljava industrija. Naime, gotovo da i nema kontrole uporabe raznih industrijskih kemikalija koje uglavnom završavaju u rijekama i u vodi za piće. Svjetska banka procjenjuje da će Vijetnam godišnje trošiti oko 800 milijuna dolara na liječenje bolesti izazvanih zagađenjem.

Komentara 4

Avatar Nostradurus
Nostradurus
13:28 21.04.2012.

Svake godine u travnju počinje nova epidemija? Kaj netko pušta viruse? To je prvo kaj mi pada na pamet. Svemirski izvor je teško moguć. Jer kako baš samo Vijetnam. Ostaje nam najvjerojatniji umjetni izvor.

IP
infо_punkt
23:48 21.04.2012.

nepoznata bolest? je li moguće da USA vraćaju vijetnamcima za ponižavajući poraz s kojim se nikad nisu mogli pomiriti, a usput testiraju kakvo novo laboratorijski uzgojeno biološko oružje? ma neeeee... to je nemoguće... oni to ne bi mogli, jer nee bi mogli nikome oduzeti život. to je nehumano i kosi se sa individualnim slobodama za kakve se zalažu...

UN
unbekant
08:55 22.04.2012.

nisu ameri mogli vjetnamcima vojno nista 20-ak godina,ali evo pronadjose ipak nesto,sto se nemoze dokazat,a ubija i unistava,americka humana demokracija,heheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije