Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVICA VUKOVIĆ

Ultrabezobrazluk: Baldasar uzeo pučkoj kuhinji i dao Ultri

Ivo Baldasar
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/4
30.07.2016.
u 08:40

Nitko ne dovodi u pitanje financijske efekte festivala, ali, ako si ga ne možemo priuštiti, ne moramo se dodvoravati gazeći vlastito dostojanstvo

Grad Split uzeo je pučkoj kuhinji da bi namirio troškove Ultre! Prilično nezapaženo prošla je vijest da je odlukom gradonačelnika Ive Baldasara 274.000 kuna namijenjenih naknadi za prehranu socijalno ugroženih građana uzeto Upravnom odjelu za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Grada Splita i prenamijenjeno za pomoć Ultra Europe Festivalu, što se krije iza formulacije “rashod za usluge”.

Objašnjenje HNS-ovca Gorana Kovačevića, splitskog dogradonačelnika, kako je broj korisnika pučke kuhinje daleko manji od predviđenog početkom godine pa će im za tu stavku ostati nepotrošenog novca, onima koji ne mogu rastegnuti primanja od prvog do prvog 
zvuči poput Marije Antoanete “Ako nemaju kruha, nek jedu kolače”.

Ali, to nije sve. Ultri je otišlo i 526.000 kuna prvotno predviđenih za sanaciju odlagališta otpada Karepovac. Riječ je o novcima koji su trebali biti potrošeni za otkup zemljišta.

Time su se izdvajanja za najveći festival elektroničke glazbe u Europi, kada se uračuna i 1,2 milijuna kuna koje im 
Split donira nenaplaćivanjem stadiona Poljud, održavanjem čistoće i ostalim uslugama, popeo na dva milijuna gradskih kuna.

Split se ove godine dobro isprsio. Iako Kovačević tvrdi da su u tri festivalska dana zaradili gotovo pola milijuna kuna samo od uplate poreza na potrošnju, Ultru su trebali pomagati pustivši barem sirotinju na miru, ako su već morali zagrabiti u smeće, što isto zvuči pomalo jadno.

Split grčevito nastoji zadržati Ultru, čemu bi trebalo pridonijeti i doslovno otkidanje od usta siromašnima, ali ni ovaj bezobrazan i politički nepromišljen potez, kojim gradski oci poručuju da im je više stalo do navodno besplatne promidžbe i zarade od partijanera nego do svojih najugroženijih građana, nije jamstvo da će Ultra pod Marjanom i ostati.

Nije tajna da organizatori prijete odlaskom, nezadovoljni jer im država, odnosno Ministarstvo turizma, ne daje šest milijuna kuna, koliko oni smatraju da bi trebalo.

Ako je točno što tvrde kako ih pozivaju iz Barcelone i Malte i nude im znatno bolje uvjete, otići će tamo gdje ih očekuju raširenih ruku i punog novčanika, odnosno gdje će zaraditi više. Teško će ih zaustaviti sića od 274.000 kuna otete pučkoj kuhinji gdje su, izgleda, po preporuci Sanje Milanović kupovali crni kruh i rezali ga tanko.

Ivo Baldasar napravio je pogrešan korak i ljudski i politički. Ako je u blagajni pučke kuhinje ostalo viška novca, mogao ga je dati beskućnicima, a za Ultru je, ako već mora, trebao posegnuti u neki drugi džep.

Nitko ne dovodi u pitanje potrošnju partijanera ni marketinški efekt festivala, ali, ako ga ne možemo priuštiti, ne moramo se dodvoravati gazeći vlastito dostojanstvo.

Dolaze izbori, onaj tko nema kruha, nije mu do igara. U to će se Baldasar uvjeriti, iako tvrdi da u Splitu nema gladi. 

>> U blagajnu Splita od 'Ultre' pola milijuna kuna, sljedeće godine ponovno na Poljudu

Komentara 1

Avatar TAJSAM
TAJSAM
10:42 31.07.2016.

ovo je zaista vijest. vidi se da vlasti nikako nije stalo do naroda već do svojih pulena pa tako i u zagrebu ne vladine udruge štrajkaju zbog ukidanja povlastica koje su preusmjerene narodu a ne njima pa su se digli na zadnje noge. tako i baldasar pokušava zadržati vlast znajuči da se obični gladni ljudi neće pobuniti za razliku od ultraša. pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije