Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kod otoka Krka

Ulovili morskog psa, pa ga bacili jer se 'teško reže'. Stručnjak: Zaštićen je, a meso mu može biti otrovno

akvarija
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija
10.02.2021.
u 08:18

To je pas volonja, odnosno Hexanchus griseus (Bonnaterre, 1788) obično ga nalazimo u dubokim vodama. U Hrvatskoj je strogo zaštićen prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/2013) – ispričao je stručnjak za morske pse Andrej Gajić

Na društvenim mrežama kruži fotografija ubijenog morskog psa. Navodno je ulovljen kod otoka Krka. Na slici se vidi osoba u ribarskoj kabanici, dok netko drugi kukom otvara ralje uginule životinje. 

Prema komentarima koji su objavljeni s fotografijom, netko ga je pokušao prodati u Bakru, no teško ga je bilo oguliti i izrezati, pa su ga jednostavno – bacili, javlja Morski.hr.

Svjetski stručnjak za morske pse i zaštitno lice National Geographica, Andrej Gajić otkrio je o kojoj je vrsti riječ.

To je pas volonja, odnosno Hexanchus griseus (Bonnaterre, 1788) obično ga nalazimo u dubokim vodama. U Hrvatskoj je strogo zaštićen prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/2013) – ispričao je Gajić.

Prema navedenom Pravilniku, nalaznik je dužan Državnom zavodu za zaštitu prirode dojaviti pronalazak mrtve, ozlijeđene ili bolesne strogo zaštićene životinje putem obrasca za dojavu ili telefonski u roku od 24 sata od trenutka pronalaska.

– Love ga dosta sporadično, prvenstveno jer su skloni dubokim vodama a tek noću vertikalno migriraju za plijenom u pliće vode šelfa – kaže Gajić i prema fotografiji procjenjuje da ubijena jedinka ima 10-ak godina starosti te da je upitno je li još uvijek spolno zreo, što ovisi od spola koji se sa fotografije ne može raspoznati.

– Osim što je zaštićena, kod ove vrste treba voditi računa i o konzumaciji, jer meso zna biti toskično iako nerijetko se konzumira. Jetra mu je, primjerice smrtno otrovna! Prilikom trovanja mogu se javiti trbušne tegobe, trnci oko usta, glavobolja, a kasnije i mišićna slabost. Kod ozbiljnog trovanja može nastupiti i smrt – upozorava Gajić.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar lasta mala
lasta mala
08:29 10.02.2021.

Čovjek je zvijer koja nema srama,srca a neki ni duše!!!

LA
lajh1985
08:32 10.02.2021.

Sad htjeli preplasit ljude sa onim zadnjim odlomkom da ga vise ne hvataju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije