Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANJE U GODINU DANA

Ulaganje u državne obveznice promijenilo strukturu financijske imovine u Hrvatskoj

Ministarstvo financija objavilo je javni poziv za izdavanje obveznica koje su ponuđene građanima
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
14.07.2023.
u 12:09

Na kraju prvog tromjesečja 2023. financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila je 401 mlrd. eura, što je povećanje od 6,2 mlrd. eura i 31,8 mlrd. eura u razdoblju od godinu dana.

Financijska imovina hrvatskih kućanstava povećala se u godinu dana za 2,3 milijarde eura – od toga se oko 1,5 milijardi eura odnosi na ulaganje u obveznice Republike Hrvatske koje je promijenilo i strukturu imovine: smanjuju se gotovina i depoziti, a raste ulaganje u dužničke vrijednosne papire. Prema podacima iz Statističkog priopćenja HNB-a o statistici financijskih računa za prvo tromjesečje 2023. na kraju prvog tromjesečja 2023. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 80,9 milijardi eura - 0,8 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, no financijske obveze rastu brže: povećale su se 1,4 posto, na 22,4 milijarde eura.

Kako izvještavaju iz središnje banke, ova kretanja rezultirala su povećanjem financijske netovrijednosti sektora kućanstava na 58,5 milijardi eura što je 0,5 posto više nego na kraju prosinca 2022.

Istodobno, prema podacima Finina Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje, na kraju svibnja evidentirano je 222.202 potrošača pod ovrhom, što je šest posto manje nego prije godinu dana, no zato im je dug 1,2 posto veći: samo glavnica veća je za 2,39 milijardi eura.

Na kraju prvog tromjesečja 2023. financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila je 401 mlrd. eura, što je povećanje od 6,2 mlrd. eura i 31,8 mlrd. eura u razdoblju od godinu dana. Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile su 422 mlrd. eura, a povećale su se za 9,6 mlrd. eura u tromjesečju, odnosno za 30,7 mlrd. eura u godinu dana. U odnosu na BDP financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju prvog tromjesečja 2023. iznosila je 579 posto godišnjeg BDP-a, što je kvartalno smanjenje od 10,7 postotnih bodova te 37,3 postotna boda u godinu dana. Smanjile su im se i financijske obveze u odnosu na BDP: za 6,8 postotnih bodova u tromjesečju i za 43,7 postotnih bodova u godinu dana te su na kraju prvog tromjesečja 2023. dosegnule razinu od 609 posto godišnjeg BDP-a. Time se nastavilo smanjivanje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP koje je započelo u drugom tromjesečju 2021. zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na evidentan rast tromjesečnog BDP-a.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Optužno vijeće odbilo obranu Josipe Čuline ex Rimac: Tajno snimljeni razgovori su zakonit dokaz

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije