Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGDANSKO OZRAČJE

Ukrajinskim obiteljima u Vukovaru podijeljeni prigodni pokloni

Foto: Branimir Bradarić
1/3
25.11.2022.
u 16:07

Prema riječima Dekanića županijske vlasti nastoje se naći pri ruci kad god je pomoć potrebna

Od početka rata u Ukrajini iz ove zemlje je u Vukovarsko – srijemsku županiju pristiglo ukupno 179 osoba, odnosno 66 obitelji. Prema podacima iz Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci do sada su prostor najistočnije hrvatske županije napustile 103 osobe tako da je trenutno u gradovima i selima Vukovarsko – srijemske županije 76 državljana Ukrajine.

Povodom nadolazećeg blagdanskog vremena danas je župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić prigodnim poklonima darivao obitelji iz Ukrajine kako bi im se pomoglo i barem malo uljepšali dani u progonstvu. Prema riječima Dekanića županijske vlasti nastoje se naći pri ruci kad god je pomoć potrebna.

-Kako se bliži vrijeme Božića svjesni smo da je obiteljima koje su u županiji pronašle privremeni smještaj to razdoblje možda i najteže pada jer nisu sa svojim obiteljima. Ovim malim poklonima s hranom i higijenskim potrepštinama darivali smo ukrajinske obitelji koje se nalaze na području naše županije – rekao je Dekanić.

Župan je ovom prilikom posjetio ukrajinske obitelji Shostak i Litvin koje su privremeni smještaj pronašle u Vinkovcima. Dekanić je rekao da se pomoć ukrajinskim izbjeglicama odvija kontinuirano od strane županije i Crvenoga križa te istakao kako građani Vukovarsko – srijemske županije ne bi smjeli zaboraviti na ratne stradalnike iz Ukrajine jer su se mnogi od njih još nedavno nalazili u istoj toj situaciji.

Iz Zaporožja je u Hrvatsku u ožujku ove godine došla Inna Litvin s obitelji koji su prvo privremeni smještaj pronašli u Mohovu da bi radi toga što dijete nije mogla upisati u iločki vrtić drugi privremeni smještaj pronašli u Vinkovcima. Govoreći o iskustvima iz Mohova kaže kako je to jako malo mjesto te da je u Iloku radila u tekstilnoj proizvodnji.

-Problem mi je bio što nisam imala kuda s djetetom. Čekam upis djeteta u vrtić u Vinkovcima i onda bih pokušala nešto i ovdje raditi jer sam se prijavila na Hrvatski zavod za zapošljavanje. U Zaporožju imam mamu s kojom se redovito čujem – rekla je Litvin.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić rekao je kako su se tijekom mjeseci neki od prognanih Ukrajinaca vratili u Ukrajini, a da su se pak neki spojili s članovima obitelji u drugim dijelovima Hrvatske.

-Mobilni timovi Gradskog društva sve do 1. rujna svaka dva tjedna dostavljali su hranu i higijenske potrepštine osobama iz Ukrajine, a od tada, sukladno uputama Hrvatskog Crvenog križa, to činimo jednom mjesečno – rekao je Tomić.

Stiže pogoršanje vremena: Za sutra upaljen meteoalarm, očekuje se snijeg, na Jadranu jaki udari bure

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije