Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Župan Darko Koren obećao:

'Ukrajinci neće ostati bez smještaja'

U hotelu Picok u Đurđevcu smještene su izbjeglice iz Ukrajine
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
11.12.2022.
u 00:15

Nama je u interesu da umirimo ljude i nastojimo im pomoći, a zaključak sastanka je da će se primijeniti individualni pristup u osiguravanju smještaja – rekao je koprivničko-križevački župan Darko Koren nakon sastanka s predstavnicima Ravnateljstva Civilne zaštite.

Nitko od izbjeglih osoba u Đurđevcu neće ni na koji način biti prisilno ostavljen bez smještaja. Svima nam je jasno da smještaj u hotelu Picok nije trajno rješenje i da postoje određeni modeli za koje se Ravnateljstvo opredijelilo. Nama je u interesu da umirimo ljude i nastojimo im pomoći, a zaključak sastanka je da će se primijeniti individualni pristup u osiguravanju smještaja – rekao je koprivničko-križevački župan Darko Koren nakon sastanka s predstavnicima Ravnateljstva Civilne zaštite.

Tema je bila preseljenje 70-ak raseljenih Ukrajinaca koji su smješteni u hotelu Picok u Đurđevcu, a trebali bi se preseliti u hotel Podravinu u Koprivnici koja se jedina javila na javni poziv za smještaj. Hotel Picok trebao bi biti demobiliziran. Župan Koren je predstavnicima Ravnateljstva CZ-a rekao da trebaju imati u vidu humanitarni, društveni i socijalni aspekt posljedica koje bi preseljenje moglo imati za osobe koje su već duboko integrirane u društvenu zajednicu grada Đurđevca.

- Dio ljudi se uspješno integrirao u đurđevačku sredinu, a dio možda i želi promijeniti sredinu, no najvažnije je da će se razgovorom sa svakim od njih pronaći najbolje rješenje - rekao je župan Koren i dodao da se uglavnom radi o ženama s djecom, od kojih su neke već pronašle radna mjesta, a djeca idu u školu i vrtić. Nitko, rečeno je, neće biti deložiran. Koordinator za poslove civilne zaštite Darko Majstorović rekao je da se Ravnateljstvo od početka krize oslanja na pomoć jedinica regionalne i lokalne samouprave.

- Mobilizacija objekata za smještaj bila je prva mjera, no nakon što smo uvidjeli da će kriza u Ukrajini potrajati, međuresorna skupina donijela je odluku o demobilizaciji objekata i organizaciji kolektivnog smještaja za koje smo javnim natječajem sklopili ugovore. Cilj je integracija osoba iz Ukrajine u društvo te individualni pristup organizacijom života u privatnom smještaju. U velikoj mjeri je to učinjeno te još jednom pozivamo građane da se jave i da najmom nekretnina osiguramo smještaj i integraciju - naglasio je Majstorović. Natječaj, na koji se hotel Picok nije javio, neće biti poništen, a od ponedjeljka će početi razgovori sa svakom obitelji pojedinačno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije