Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENSKI POJAČAVA NAPADE

Ukrajinci napadaju u četiri pravca: Bahmut opet usred sukoba, Rusi zabrinuti: 'Napadaju i noću'

Ukrajinska protuofenziva
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
11.06.2023.
u 12:51

Ruske snage zasad dobro drže položaje na jugu Ukrajine, no sve veću prijetnju predstavljaju im noćni napadi ukrajinske vojske koju je omogućila vojna oprema sa Zapada

Operacije velike najavljene ukrajinske protuofenzive zasad se provode na najmanje četiri područja, stoji u najnovijem izvješću koji je objavio Institut za proučavanje rata (ISW), koji od početka invazije izvještava o situaciji na terenu. Ruske snage zasad dobro drže položaje na jugu Ukrajine, no sve veću prijetnju predstavljaju im noćni napadi ukrajinske vojske koju je omogućila vojna oprema sa Zapada.

Ruski izvori pišu o ukrajinskim aktivnostima u Lugansku kod Bilogorivke, dok je ukrajinski glasnogovornik Istočnih snaga Sergej Čerevati izvijestio kako navodno ukrajinske vojske napreduju i do 1.400 metara u određenim regijama oko Bahmuta. ISW također dodaje kako ruski blogeri pišu o napredcima ukrajinske vojske sjeverozapadno i sjeveroistočno od Bahmuta.

Više napada ukrajinske vojske bilo je i na području graničnog dijela Donjecka i Zaporožja, točnije u regiji Velike Novosilke. ISW je prenio i izvješća ruskih blogera koji navode kako se ruska obrana na jugu Ukrajine svodi na tri glavne komponente: ranu spoznaju i uništenje ukrajinskih formacija, masovnu uporabu antitenkovskog oružja, kao i postavljanje mina oko ruskih obrambenih položaja. 

>> VIDEO Opasno područje puno minskih polja koje Ukrajinci moraju proći u protuofenzivi

Rusi također iznose kako Ukrajinci na jugu zemlje uspijevaju preuzeti nove pozicije, no da ih ruska vojska ubrzo ponovno zauzima, za što ISW smatra da je odraz održavanja ''zdravih obrambenih operacija'' ruske vojske na jugu. Iako se u izvješću spominje kako ruske jedinice ometaju ukrajinsku komunikaciju i tako onemogućavaju napad, ruski izvori također navode kako Ukrajinci sve češće napadaju i noću.

Tako ISW u svom izvješću navodi kako je jedan ruski bloger kazao da ukrajinske snage izvode napade noću jer ''Zapad pruža izvrsnu optiku noćnog vida''. O tome je ranije govorio i proruski šef Zaporožja Vladimir Rogov, dok ruski mediji izvještavaju kako Ukrajinci upravo koriste te prednosti koje pružaju zapadni sustavi. 

VEZANI ČLANCI:

''Ukrajinske snage trenutno pokušavaju iznimno tešku taktičku operaciju - frontalni napad na pripremljene obrambene položaje, dodatno kompliciran nedostatkom zračne superiornosti - i ti početni napadi ne bi trebali biti ekstrapolirani kako bi se predvidjele sve ukrajinske operacije'', navodi se u izvješću Instituta. Najnovije snimke s bojišnica pokazuju kako Ukrajinci trpe veće žrtve u prvim napadiman na ruske postrojbe, no ISW navodi kako te snimke uopće nisu reprezentativne jer su ih Rusi možda ''selektirano objavljivali'' kako bi pokazali svoju navodnu prednost. 

Osim toga, ruske snage izvele su napade na ukrajinsku operativnu zračnu luku u oblasti Poltava u noći s petka na subotu, kao dijelom ''još jedne zračne kampanje usmjerene na ukrajinske protuofenzivne sposobnosti''. - Ruski izvori vjerojatno će koristiti izvještavanje o takvim napadima kako bi okarakterizirali trenutnu zračnu kampanju kao proaktivnu i učinkovitu u kontekstu ukrajinskih protunapada - smatra ISW.

VEČERNJI TV Što srušena brana znači za nastavak sukoba? Gost: Ante Kotromanović

Komentara 70

OB
Oblacni
13:16 11.06.2023.

Ne znam zasto ovdje kasne "nasi" Rusi: Serengeti, Djoni, pravedni Srbin, Daniel, Miroslav.....? Nije valjda da ih je "neuspesna" ukrajinska protuofenziva bacila u bed?!

BR
Brandfackel2
13:13 11.06.2023.

Sada već slavni komentatori na ovom portalu prvi dan rata objaviljivali su kako je Zelenski pobjegao iz zemlje i kako su Rusi za dva dana u Kijevu...

HH
hip hop
13:46 11.06.2023.

obzirom da su Ukrajinci prije početka ofenzive proglasili operativnu šutnju i drže se toga, jedine info dolaze od rusa...no iako se rusi hvale s par videa uništene UA opreme, ruski vojni blogeri priznaju gubitke desetina km2 i više naselja te izražavaju strah da će se UA napredovanje nastaviti. istovremeno, UA projektilima uništava rusku logistiku duboko u pozadini na 90-150 km od prve crte!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije