Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Glavni tajnik UN-a: Nemoralno je da naftne i plinske kompanije ostvaruju rekordnu zaradu zbog krize

Russia's attack on Ukraine continues, in Kharkiv region
Foto: Stringer/REUTERS
1/11
03.08.2022.
u 19:57

Vrhovno zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga izvijestilo je da je ruska vojska ispalila osam projektila na Ukrajinu u utorak navečer.

Danas je 160. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vrhovno zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga izvijestilo je da je ruska vojska ispalila osam projektila na Ukrajinu u utorak navečer. Eksplozije su u večernjim satima zabilježene i u gradu Mikolajivu na jugu Ukrajine.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Tijek događanja: 

19:30  Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres kritizirao je u srijedu "pohlepu" velikih naftnih i plinskih kompanija koje ostvaruju rekordnu zaradu "preko leđa najsiromašnijih" zahvaljujući krizi koju je prouzročio rat u Ukrajini, pozivajući vlade da ih oporezuju.

"Nemoralno je da naftne i plinske kompanije ostvaruju rekordnu zaradu zahvaljujući ovoj energetskoj krizi, preko leđa najsiromašnijih stanovnika i zajednica, pri čemu klima plaća golemu cijenu", rekao je Antonio Guterres na tiskovnoj konferenciji u prigodi objavljivanja trećeg UN-ova izvješća o međunarodnim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

"Pozivam sve vlade da oporezuju pretjeranu zaradu i iskoriste taj novac za pomoć najranjivijima u ovim teškim vremenima", dodao je, ocijenivši da su najveće naftne i plinske tvrtke u prvom tromjesečju 2022. zaradile gotovo 100 milijarda dolara.

"Pozivam ljude da pošalju jasnu poruku industriji fosilnog goriva i njezinim financijašima: ta smiješna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najranjivije uništavajući naš jedini zajednički dom, planet", istaknuo je Guterres.

 

14:18 - Ukrajinski vojnici objavili su video američkih HIMARS sustava u akciji.

"Rijetka snimka četiri M142 Himars u akciji, ispaljuje 24 M31A1 GMLRS raketa na ruske mete" stoji u opisu videa uz napomenu da je snimka značajna ne samo zbog broja iskorištenih raketa već i zbog rijetke dnevne uporebe HIMARS-a.


14:09 - Ukrajinska vojska je oslobodila sedam sela u oblasti Herson. Time se ukupan broj oslobođenih naselja u toj oblasti popeo na 53. 


14:07 - Uslijed jakih i dugotrajnih kiša poplavila je dolina Vasilivka u južnoj Ukrajini. Izbjeglice su ovu dolinu tjednima koristile za bijeg iz okupiranih u slobodna područja, te su mnogi sada zarobljeni.

Usprkos činjenici da je putovanje postalo znatno teže, Ukrajinci i dalje,  u čak većim brojevima, koriste ovu rutu za izlazak iz okupiranih područja, zbog protuofenzive prema Hersonu. Lokalne vlasti prijavljuju da je ovim putem 1. kolovoza pristiglo više od 1000 izbjeglica, a među njima i 265 djece.


14:02 - Prema podacima UN-a, od početka ruske invazije na Ukrajinu iz te je zemlje izbjeglo 10,3 milijuna ljudi, tojest 25 posto ukupne populacije Ukrajine. Gotovo sedam milijuna izbjeglica završilo je na području Europske unije dok su ostali u Rusiji, Rumunjskoj, Moldaviji i Bjelorusiji.


11:50 - Ruske oružane snage uništile su visokopreciznim projektilima bazu za skladištenje oružja i streljiva strane proizvodnje primljene iz Poljske u regiji Lavov, rekao je novinarima glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general-pukovnik Igor Konašenkov, prenosi ruska novinska agencija Tass. 

"Visoko precizne rakete dugog dometa lansirane iz zraka u blizini sela Radehiv u Lavovskoj regiji uništile su skladišnu bazu s oružjem i streljivom strane proizvodnje koje je kijevskom režimu isporučeno iz Poljske", rekao je Konašenkov.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane tvrdi i da su ruske zračne snage "ubile 50 nacionalista u Nikolajevki". 

"Kao rezultat visokopreciznog udara ruskih Zračno-svemirskih snaga na točku privremenog raspoređivanja postrojbe 81. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevki, u Narodnoj Republici Donjeck, uništeno je više od 50 nacionalista i šest vozila", dodao je.


11:30 - Američko veleposlanstvo u Kijevu kritiziralo je, kako kaže, odluku Roskomnadzora, medijske agencije ruske vlade, da blokira web stranicu američke vlade share.america.gov.

Ambasada citira Neda Pricea, glasnogovornika američkog State Departmenta, koji optužuje Roskomnadzor da je agencija koja "nadzire, kontrolira i cenzurira" medije. Blokiranu web stranicu je opisao kao onu koja izvještava istinu o ratu u Ukrajini.

"Kremlj se toga boji", poručuje se. 


11:10 - Dogovor između Kijeva i Moskve o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica mogao bi otvoriti put prema mogućem primirju, rekao je u srijedu bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Prvi brod sa žitom nakon početka ruske invazije na Ukrajinu uspješno je stigao na tursku obalu u utorak, te će biti pregledan u srijedu. 

„Dobra vijest je da Kremlj želi ispregovarano rješenje“, rekao je Schroeder u srijedu za tjednik Stern i televiziju RTL/ntv, nakon što se susreo s Putinom u Moskvi prošli tjedan. 

„Prvi uspjeh je dogovor oko izvoza, možda se to polako može proširiti do primirja“, kazao je bivši čelnik njemačkih socijaldemokrata, kancelar od 1998. do 2005., koji je kritizirao rat u Ukrajini, no odbio osuditi Putina. 

Moskva je u međuvremenu optužila Sjedinjene Države da su izravno uključene u rat, ne samo kroz pošiljke naoružanja, navodi Reuters. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da izjave za britanski Telegraph Vadima Skibitskija, ukrajinskog vojnog obavještajca, pokazuju da je Washington dio sukoba. Skibitskij je britanskom mediju rekao da se američki i ukrajinski obavještajci savjetuju prije napada te da Washington daje veto na neke mete, no da američki dužnosnici ne daju izravno informacije o ciljevima. 

„Sve to jasno dokazuje da je Washington, suprotno tvrdnjama Bijele kuće i Pentagona, izravno uključen u sukob u Ukrajini“, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u utorak. 

„Bidenova vlada je izravno odgovorna za sve raketne napade, odobrene u Kijevu, na rezidencijalna područja i civilnu infrastrukturu u naseljenim dijelovima Donbasa i drugim regijama koji su rezultirali masovnim smrtima civila“. 

Washington još nije odgovorio na ove optužbe, no Pentagon je odbacio tvrdnje Moskve da je uništila šest američkih raketnih sustava HIMARS. Rusija ponavlja kako uništava to naoružanje, no zasad nije dala dokaze za to. 


10:55 Tim inspektora ukrcao se u srijedu u Istanbulu na prvi brod za prijevoz žita koji je krenuo iz ukrajinskih luka u ratnim uvjetima, prije nego što nastavi svoj put prema svom konačnom odredištu u Libanonu. Prema sporazumu postignutom uz posredovanje UN-a koji ima za cilj ublažiti globalnu prehrambenu krizu, brod Razoni isplovio je iz ukrajinske luke Odesa na Crnom moru rano u ponedjeljak noseći 26.527 tona kukuruza za libanonski Tripoli.

U utorak navečer usidrio se na ulazu u Bospor.

Plovidba je omogućena nakon što su Ankara i Ujedinjeni narodi prošlog mjeseca posredovali u postizanju sporazuma o izvozu žitarica i gnojiva između Moskve i Kijeva, što predstavlja rijedak diplomatski napredak u ovom sukobu.

Dva čamca s inspekcijskim osobljem krenula su iz male ribarske luke u istanbulskom mjestu Rumeli Feneri prema brodu, uz koji su kružila dva čamca obalne straže dok je oko njega oblijetao helikopter. Očekuje se da će inspekcija ruskog, ukrajinskog, turskog i osoblja UN-a koje radi u Zajedničkom koordinacijskom centru (JCC) u obližnjem Istanbulu biti završena oko podneva. Za sada nije jasno kada će brod krenuti na ostatak putovanja.

Foto: REUTERS/Ann Wang

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da se u srijedu planira više isplovljavanja iz Ukrajine, dodajući da je izvoznim ugovorom obuhvaćeno oko 27 brodova. Visoki turski dužnosnik rekao je u utorak da Ankara očekuje otprilike jedan brod koji će dnevno napuštati tri ukrajinske luke u Crnom moru.

Izvoz jednog od vodećih svjetskih proizvođača žitarica namijenjen je ublažavanju globalne nestašice hrane i rastućih cijena. Kao dio sporazuma, četiri strane nadziru pošiljke i provode inspekcije iz JCC-a u Istanbulu, koji se nalazi preko Bosporskog tjesnaca koji povezuje Crno more sa svjetskim tržištima.

9:24 - Dogovor između Kijeva i Moskve o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica mogao bi otvoriti put prema mogućem primirju, rekao je u srijedu bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Prvi brod sa žitom nakon početka ruske invazije na Ukrajinu uspješno je stigao na tursku obalu u utorak, te će biti pregledan u srijedu. 

„Dobra vijest je da Kremlj želi ispregovarano rješenje“, rekao je Schroeder u srijedu za tjednik Stern i televiziju RTL/ntv, nakon što se susreo s Putinom u Moskvi prošli tjedan. 

„Prvi uspjeh je dogovor oko izvoza, možda se to polako može proširiti do primirja“, kazao je bivši čelnik njemačkih socijaldemokrata, kancelar od 1998. do 2005., koji je kritizirao rat u Ukrajini, no odbio osuditi Putina

Moskva je u međuvremenu optužila Sjedinjene Države da su izravno uključene u rat, ne samo kroz pošiljke naoružanja, navodi Reuters. 

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da izjave za britanski Telegraph Vadima Skibitskija, ukrajinskog vojnog obavještajca, pokazuju da je Washington dio sukoba. 

Skibitskij je britanskom mediju rekao da se američki i ukrajinski obavještajci savjetuju prije napada te da Washington daje veto na neke mete, no da američki dužnosnici ne daju izravno informacije o ciljevima. 

„Sve to jasno dokazuje da je Washington, suprotno tvrdnjama Bijele kuće i Pentagona, izravno uključen u sukob u Ukrajini“, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u utorak. 

„Bidenova vlada je izravno odgovorna za sve raketne napade, odobrene u Kijevu, na rezidencijalna područja i civilnu infrastrukturu u naseljenim dijelovima Donbasa i drugim regijama koji su rezultirali masovnim smrtima civila“. 

Washington još nije odgovorio na ove optužbe, no Pentagon je odbacio tvrdnje Moskve da je uništila šest američkih raketnih sustava HIMARS. Rusija ponavlja kako uništava to naoružanje, no zasad nije dala dokaze za to. 


7:05 - Ruski projektil pogodio je u utorak navečer ukrajinski vojni objekt u Červonohradu nedaleko od zapadne granice Ukrajine s Poljskom, članicom NATO-a, objavile su lokalne vlasti.

Još uvijek nema informacija o pričinjenoj šteti, napisao je regionalni guverner Maksim Kozicki na Telegramu.

Vrhovno zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga izvijestilo je da je ruska vojska ispalila osam projektila na Ukrajinu u utorak navečer. Sedam ih je presretnuto, navodi se, te dodaje da je pogođen položaj protuzračne obrane u regiji Lavova.

Eksplozije su u večernjim satima zabilježene i u gradu Mikolajivu na jugu Ukrajine.

Rescuers eliminate a fire in an aftermath of shelling on a vegetable oil storage facility in Mykolaiv, Ukraine, in this screengrab taken from a handout video released August 2, 2022. Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT Photo: State Emergency Service of Ukrai/REUTERS
Foto: State Emergency Service of Ukraine, ilustracija

Sredinom ožujka Rusija je pogodila vojnu bazu za obuku Javoriv, oko 20 kilometara od granice s Poljskom. Tada je objavljeno da je ubijeno najmanje 35 ukrajinskih vojnika.

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar rusijajeagresor
rusijajeagresor
12:03 03.08.2022.

nešto se sramežljivo piše o uništenju ruske željezničke kompozicije od 40 vagona, natovarenih vojnom tehnikom i streljivom, na željezničkoj postaji Brilevka, 70 kilometara u pozadini fronta??! Naime, specijalna željeznička kompozicija prevozila je vojno pojačanje ruske vojske s Krima prema Hersonu, a navodno je poginulo i osamdeset ruskih vojnika. Nagađa se da je udar izvršen višecijevnim bacačem raketa HIMARS ili dronom Bayraktar TB2. Čime god da su ih uništili, odlično su to odradili

Avatar Grey Eagle
Grey Eagle
08:40 03.08.2022.

kako ratuju ruski "junaci": " tvornica Zaporižje, za koju je Rusija optužena da je u ožujku ispaljivala granate opasno blizu, sada je ruska vojna baza koja se koristi za napade na obližnje ukrajinske snage. "Naravno da Ukrajinci ne mogu uzvratitii vatru da ne bi došlo do strašne nesreće koja uključuje nuklearnu elektranu", rekao je Blinken novinarima nakon razgovora o neširenju nuklearnog naoružanja u Ujedinjenim narodima u New Yorku, prenijela je VOA.

CF
centar for
13:14 03.08.2022.

evo ruje opet pišu kako su uništili još jedno ukr.skladište oružja..pisali bi oni i da su uništili nove HIMARS-e, ali kako su ih ukrajinci dobili jedva nešto preko desetak, a po ruskim priopćenjima su ih uništili već preko 20, shvatili su i sami rusi da su pretjerali s izmišljanjem vojnih uspjeha, pogotovo kad ih HIMAR-i i dalje svaki dan rasturaju, kao jučer željezničku kompoziciju od 40 vagona, natovarenih vojnom tehnikom i streljivom, na željezničkoj postaji Brilevka, 70 kilometara u pozadini fronta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije