Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUOBIČAJEN POSTUPAK

Ukrajina odlikovala hrvatske građane za angažman nakon potresa u Petrinji

Petrinja: Četiri pripadnika interventnih službi odlikovano za djelovanje nakon potresa
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/4
17.03.2021.
u 17:15

Izaslanstvo Državne službe Ukrajine za izvanredne situacije ovih dana razgovara u RH o razmjeni iskustava oko razminiranja te gašenja požara

Četvero hrvatskih građana, pripadnika intervencijskih službi koje su odmah bile na terenu i odradile velik posao u pomoći i sanaciji nakon potresa u Petrinji, za svoj su angažman dobili odlikovanja od – Ukrajine.

Zamjenik ravnatelja Državne službe Ukrajine za izvanredne situacije Ruslan Bilošicki u Petrinji je predao odličja Matei Brižić iz Hrvatskog Crvenog križa, Josipi Atalić iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, Josipu Graniću iz Hrvatske gorske službe spašavanja te Zvonimiru Ljubičiću iz Javne vatrogasne postaje Petrinja.

Ovakav postupak – da jedna država odlikuje građane druge države za njihov rad koji nema izravne veze s državom iz koje stižu odličja – sve je samo ne uobičajen. U ovom slučaju inicijativa za dodjelu odličja stigla je s ukrajinske strane i na prijedlog njihovih službenika – u potresom pogođenom području ima nešto Ukrajinaca, no pravi razlog je taj da je Ukrajina na ovaj način željela pokazati pijetet i prijateljske odnose s hrvatskim narodom, pojašnjavaju iz ukrajinskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Dodjela odličja poklopila se s radnim posjetom izaslanstva Državne službe Ukrajine za izvanredne situacije koja u Hrvatskoj ovih dana razgovaraju o razmjeni iskustava oko razminiranja te gašenju požara, što su dva područja u kojima Hrvatska ima velikog iskustva. U sklopu posjeta, izaslanstvo koje predvodi Bilošicki posjetilo je zagrebačku tvrtku DOK-ING, jednom od lidera u svjetskoj proizvodnji robota za razminiranje i opreme za hitne intervencije i spašavanje.

Iz zagrebačke tvrtke su ih informirali o najnovijoj tehnologiji te o proizvodnim kapacitetima, a posjetili su i Hrvatski centar za razminiranje – Centar za testiranje, razvoj i obuku. Ovaj posjet još jedan je u okviru Radne skupine za suradnju Republike Hrvatske i Ukrajine, koji je Vlada oformila još 2016.

U okviru te skupine, najveću pozornost privukla je ponuda i angažman oko prenošenja iskustava Republike Hrvatske u uspješnoj realizaciji mirne reintegracije okupiranih područja, prije svega o uspostavi prijelaznih policijskih snaga, civilne uprave i o provođenju lokalnih izbora, potom o prenošenju iskustava Hrvatske i pružanje pomoći u izradi i provedbi zakonodavnog okvira o amnestiji, konvalidaciji, monetarnoj i carinskoj integraciji, povratka izbjeglica te procesa razminiranja. Hrvatska također nudi pomoć u iskustvu u provedbi mirne reintegracije u području zdravstva, osnovnog školstva i predškolskog odgoja te drugim područjima.

Ukrajinska strana je u jednom trenutku izjavila kako su pregledali 70-ak mirovnih misija u svijetu te zaključili kako je UN-ova misija kojom se mirnim putem vratilo Podunavlje, i po sličnostima situacija, ali i po tome što je jedna od ne baš brojnih uspješnih misija UNa, najpogodnija za Ukrajinu. Inicijativa o prijenosu iskustva “hrvatskog modela” mirne reintegracije u jednom trenu je izazvalo napetosti na relaciji Zagreb – Moskva, otkuda su došle kritike zbog – kako su naveli – miješanja Hrvatske, no od suradnje se nije odustalo.

 

Ključne riječi

Komentara 1

SA
SamoIstina
18:02 17.03.2021.

Ukrajina je prijateljska zemlja koja poznaje patnju! Hvala braći Ukrajincima, slava Ukrajini!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije