Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na Adventu

Ukinuta blokada Europskog parlamenta nakon pucnjave u Strasbourgu

Napad u Strasbourgu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
12.12.2018.
u 07:19

Zgrada EP-a je bila zatvorena od utorka navečer nakon pucnjave u središtu Strasbourga, nekoliko kilometara od europske ustanove koja je u sjevernom dijelu grada

Europski zastupnici koji od utorka navečer nisu mogli napustiti zgradu Europskog parlamenta nakon krvave pucnjave na Božićnom sajmu u Strasbourgu počeli su napuštati zgradu u srijedu malo poslije 2.00 sata, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

Predsjednik parlamenta Antonio Tajani oglasio je početak plana evakuacije u suradnji s francuskom policijom u 2.00 sata po mjesnom i po srednjoeuropskom vremenu. U 3.00 sata su zaposlenici parlamenta, visoki dužnosnici i zastupnici uz pratnju policije autobusima i mini kombijima prevezeni u središte grada, izvijestio je AFP.

Zgrada EP-a je bila zatvorena od utorka navečer nakon pucnjave u središtu Strasbourga, nekoliko kilometara od europske ustanove koja je u sjevernom dijelu grada.

Dvadesetdevetogodišnji napadač čije je ime bilo na popisu osoba pod nadzorom sigurnosnih služba, otvorio je vatru oko 20.00 sati u povijesnoj gradskoj jezgri gdje se održavao tradicionalni Božićni sajam koji posjećuju milijuni turista iz čitavog svijeta.

Napadač, kojeg su ranili ophodni vojnici koji su sudjelovali u operaciji Straža, dao se u bijeg i policija je oko 3.00 sata još tragala za njim. U znak solidarnosti, predsjednik parlamenta Tajani je do kraja vodio plenarnu sjednicu koja se završila u ponoć, kao što je bilo i planirano.

Napad u Strasbourgu
1/14

"Ovaj se parlament neće dati zastrašiti kriminalnim i terorističkim napadima. Nastavljamo s radom i snagom slobode i demokracije odgovaramo na teror", rekao je. Odmah nakon pucnjave, pripadnici sigurnosne službe su stotine ljudi zaustavili na izlazu iz zgrade parlamenta i upozorili ih da se sklone.

U baru koji radi u zgradi parlamenta, zastupnici, europski povjerenici i članovi osoblja čitavu su večer čekali odobrenje za izlazak.

"Ja sam na sigurnom, ali moje su misli uz žrtve tog užasnog čina s kojima suosjećam. Živjela Francuska!", napisao je na Twitteru britanski eurozastupnik Charles Tannock, koji isto nije mogao izaći iz zgrade parlamenta.

Komentara 4

JA
jadrmatic
07:50 12.12.2018.

A zašto je Europski parlament uopće bio blokiran, nije valjda da je europarlamentarce zahvatila populistička histerija?

Avatar nekakav
nekakav
07:54 12.12.2018.

hm, pa tako je u svim zemljama u koje je zapad izvozio demokraciju, što se sad čude?! nije im jasno da samo represija i nešto manja prava od onih u 'eu' jamče kakav takav mir? da slobode svih u svemu donose više sukoba i nemira, problema, nesigurnosti? nek se zastupnici u tom nazovi parlamentu zapitaju zašto se puca, zašto su političari sve više meta napada, što to oni rade da imaju sve više i više neprijatelja? pa kao vas je narod izabrao, čega se onda bojite, čemu tolko osiguranje, kao da ste neki zločesti kraljevi i imate vlast u rukama koju branite oružjem..? zašto, što se dogodilo da vas netko želi napasti, ukloniti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije