Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPPO ISTRAŽUJE I PREVARE S PIĆEM

Uhićen šef prevaranata, sin člana mafijaškog klana 'Santapaola' - jedne od najvećih talijanskih mafijaških obitelji

Body of mafia boss Messina Denaro returns to his Sicilian hometown of Castelvetrano
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
28.02.2024.
u 09:32

Spomenutom istragom EPPO-a, obuhvaćeno je još 17 osumnjičenika kojima su izrečene mjere zabrane obavljanja gospodarskih djelatnosti ili rukovodećih poslova u trajanju od jeden godine. Istražitelji su u pretragama zaplijenili bankarske račune, 98 nekretnina, 20 automobila, nakit i luksuzne automobile.... Za sve navedeno sumnja se da je stečeno kriminalnim aktivnostima.

Akcija diljem Italije, po nalogu tamošnjeg Ureda europskog  javnog tužitelja (EPPO), zadnjih je dana bila usmjerna protiv kriminalne skupine, dobro organizirane i k tome povezane s tamošnjim mafijaškim organizacijama, a koja se sumnjiči za porezne prevare, prevare s hranom i pićem te prevare povezane s financiranjem novca iz EU fondova.

Riječ je o kompleksnoj istrazi koja traje duže vrijeme, a zadnjih dana na meti se našlo 10 osoba, kojima su pretražene kuće, stanovi, poslovni prostori, automobili.... Ukupno je bilo izdano i 10 naloga za uhićenjem, pa je na koncu pet osoba pritvoreno, četiri su stavljene u kućni pritvor, a jedna je u bijegu. Među pet osoba koje su završile u pritvoru je i vođa te zločinačke organizacije, koji je uz to sin člana mafijaškog klana 'Santapaola' – jedne od najvećih talijanskih mafijaških obitelji.

Spomenutom  istragom EPPO-a, obuhvaćeno je još 17 osumnjičenika  kojima su  izrečene mjere zabrane obavljanja  gospodarskih djelatnosti ili rukovodećih poslova u trajanju od jeden godine. Istražitelji su u pretragama  zaplijenili bankarske račune, 98 nekretnina, 20 automobila, nakit i luksuzne automobile.... Za sve navedeno sumnja se da je stečeno kriminalnim aktivnostima.

Fokus istrage je transnacionalno  zločinačko udruženje koje se bavi trgovinom pića. Sumnja se da su se osumnjičenici koristili raznim prevarnim taktikama pa su tako izdavali lažne fakture za nepostojeću robu i fiktivne transakcije preko stranih tvrtki. Te tvrtke su djelovale kao takozvani missing traderi, odnosno radilo se o fiktivnim tvrtkama koje su osnovane isključivo sa svrhom da se izbjegne plaćanje PDV-a. To im je, kako se sumnja, omogućilo da prodaju proizvode po umjetno niskim cijenama. To je dovelo do potkopavanja legitimnih konkurenata i gubicima na PDV-u većim od 30 milijuna eura.

Kako bi sve izgledalo legalno, osumnjičenici su simulirali i organiziranje tečajeva koji su bili sufinancirani od strane EU, a na te tečajeve su išli djelatnici raznih povezanih tvrtki unutar kriminalne skupine. Cilj svega je bio i da se nelegitimno zatraže porezne olakšice za organiziranje tečajeva, a tečajevi nikada nisu održani.

FOTO Baklje za ubijenog 22-godišnjaka

Body of mafia boss Messina Denaro returns to his Sicilian hometown of Castelvetrano
1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije