Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija "Lutka 2"

Uhićenje gazde “Avaza” uzdrmalo BiH

Fahrudin Radončić
Foto: Zvonimir Coric/PIXSELL
1/3
25.01.2016.
u 19:08

Vlasnik Dnevnog avaza i predsjednik Saveza za bolju budućnost uhićen je zbog ometanja pravosuđa u procesu mafiji

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su u blizini Sarajeva predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) i vlasnika Dnevnog avaza, Fahrudina Radončića. Kako je službeno priopćeno, Radončić je uhićen po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a zbog sumnje da je „ometao rad pravosuđa“.

Slučaj Keljmendi

Iako Tužiteljstvo i SIPA nisu izašli s detaljnijim informacijama, razlog za uhićenje je navodna umiješanost Radončića u pritiske na svjedokinju Azru Sarić koja treba pred sudom u Prištini svjedočiti u predmetu koji se vodi protiv narkobosa Nasera Keljmendija zbog više kaznenih djela, uključujući ubojstvo vođe protivničkog kriminalnog klana Ramiza Delalića Ćele. Naser Keljmendi kriminalne je operacije vodio iz Sarajeva, a pobjegao je iz BiH uoči uhićenja koje je pripremano. Policija ga je uhitila na Kosovu u svibnju 2013. godine, a budući da BiH nije priznala Kosovo, nije mogao biti izručen u BiH pa je procesuiranje prepušteno sudu u Prištini. Mediji su objavljivali da se u dokaznim materijalima protiv Keljmendija kao njegov suradnik spominje Radončić, ali jedina potvrđena informacija je da bi Radončić u travnju kao svjedok tužiteljstva trebao dati iskaz pred sudom u Prištini.

Vlasnik Avaza odlučno je odbacio bilo kakvu povezanost s Keljmendijem i ubojstvom Delalića te tvrdio da je žrtva politički montiranog procesa iza kojeg stoje pojedinci iz Stranke demokratske akcije (SDA), okupljeni oko utjecajne obitelji Čampara (Dubravko Čampara je državni tužitelj, a njegov brat Aljoša ministar unutarnjih poslova FBiH). Situacija je dodatno eskalirala nakon nedavnog uhićenja Radončićeva suradnika i tajnika Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića koji je izravno osumnjičen da je od bivše Delalićeve djevojke Azre Sarić tražio da tijekom svjedočenja u Prištini zaštiti i Keljmendija. Navodno je Dautbašić to prenio kao želju svog šefa Fahrudina Radončića. Tada je postalo jasno da bi u sklopu iste istrage operativnog naziva “Lutka 2” idući korak moglo biti privođenje samog Radončića.

Dok su njihovi kolege jučer privodili Radončića na saslušanje, pripadnici SIPA-e izvršili su pretres na nekoliko lokacija, uključujući Avaz Twist Tower, poslovnu zgradu u kojoj je sjedište Radončićeve stranke i njegovih medija. Naoružani policijski istražitelji su u redakciji „Dnevnog avaza“ tragali za određenim dokaznim materijalom, ali i saslušavali pojedine urednike.
Najveći dnevni list u BiH svakodnevno je objavljivao informacije kojima su se nastojale diskreditirati optužbe protiv Radončića i njegovih suradnika.

Politička podmetanja

Radončićevo uhićenje imat će velike posljedice i na političku situaciju u BiH. Naime, njegova stranka Savez za bolju budućnost dio je vladajuće koalicije na državnoj i federalnoj razini. Iako je i on sam nedavno izjavio kako neće dopustiti da hajka protiv njega ugrozi politički savez sa SDA i reformski put aktualne vlasti, utjecaj jučerašnjih događaja teško je izbjeći. Tim prije što Radončić kao izravne „kreatore“ potencijalne optužnice protiv njega vidi upravo utjecajne pojedince iz vrha SDA. Upitno je koliko je danas snažno povjerenje Radončića i u čelnika SDA Bakira Izetbegovića, iako ga nakon političke pomirbe prošle godine Radončić više nije spominjao u kontekstu „političkih podmetanja“. Potencijalna politička kriza dolazi i u vrlo osjetljivom trenutku kada BiH priprema predaju zahtjeva za članstvo u EU.

>>Za uhićenog dužnosnika zatražen pritvor, ipak ostaje kandidat za ministra

>>Uhićen tajnik Ministarstva sigurnosti BiH, predložen za ministra

Komentara 9

CA
Catalonia
18:37 25.01.2016.

Kako ne klepe one krimose Komšića i Lagumdžiju....

CO
cope
17:15 25.01.2016.

Koncno pade i El Chapo!

DU
Deleted user
19:44 25.01.2016.

bacajte to odma u tamnicu,da nevidi sunca do kraja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije