Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA

Ugroženi tekstilci u krizi se nadaju poslovima sa zdravstvom

Maske od Cahuna
Foto: Facebook/Šeširi i kape Cahun
1/7
26.03.2020.
u 13:45

Iz Udruženja smatraju da bi opremanje zdravstvenog sustava, kao i ostalih ključnih službi s opremom u kratkom roku bilo dostatno za ozbiljnije zadržavanje radnih mjesta, a što bi vrlo pozitivno utjecalo i na poslovanje, kao i dizanje morala zaposlenika jer bi radili nešto pozitivno za dobrobit ove zemlje.

Prekid dobave sirovina s jedne strane te smanjena potražnja i prekid isporuke roba na inozemno tržište, uglavnom zemlje EU-a, glavni su problemi koji ovih dana imaju teške posljedice i po hrvatsku tekstilnu i odjevnu industriju, ovisnu o uvoznom materijalu i sirovinama. Više od 50 posto svih sirovina i materijala se uvozi, dok se više od 50 posto proizvodnje izvozi.

Novoizabrani predsjednik Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK Davor Sabolić pojašnjava i kako se velik dio odjevne industrije u Hrvatskoj bavi tzv. lohn proizvodnjom koja je prva na udaru krize. Stoga se u pitanje dovode troškovi poslovanja te nemogućnost dugoročnog održavanja broja zaposlenih ako se ne donesu konkretne mjere za spašavanje i pomoć industriji.

- Ova kriza je naravno i prilika za cijeli sektor da se pokuša reorganizirati s ciljem zaokreta proizvodnje ka proizvodima koji su trenutno nužni na domaćem tržištu. Naime, trenutno je jako otežana nabavka pojedinih ključnih proizvoda, ali i onih koji su standardne naravi, no zbog svog porijekla s Dalekog Istoka su svejedno jako teško dobavljivi u ovom trenutku - kaže Sabolić.

Maske od Cahuna
1/4

Dodaje kako je tekstilna industrija u stanju proizvoditi sljedeće proizvode u većim količinama: kompletni posteljni platneni program za opremanje zdravstvenog sustava (bolnice, domovi zdravlja, prihvatni centri i sl.), radno-zaštitnu odjeću za kompletno osoblje u zdravstvenom sustavu, odjeću za sustav civilne zaštite, policiju i vojsku.

Što se tiče specijalnih zaštitnih sredstava, pri čemu su trenutno aktualne zaštitne maske, Sabolić pojašnjava da ne postoji proizvodnja maski kategorije FFP3 kao jedine certificirane maske koja štiti od virusa COVID-19 te da je u ovom trenutku takvu vrstu proizvodnje vrlo teško pokrenuti zbog specifičnosti opreme i uvjeta koju naša zemlja u ovom trenutku nema.

Iz Udruženja smatraju da bi opremanje zdravstvenog sustava, kao i ostalih ključnih službi s opremom u kratkom roku bilo dostatno za ozbiljnije zadržavanje radnih mjesta, a što bi vrlo pozitivno utjecalo i na poslovanje, kao i dizanje morala zaposlenika jer bi radili nešto pozitivno za dobrobit ove zemlje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije