Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'VRIJEME JE ZA OZBILJNE POTEZE'

Udruge poručile vladi: 'Smanjite stopu PDV-a na proizvode od mesa i mlijeka'

Zagreb: Ante Todori? na presici u Super Konzumu na ?rnomercu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
25.05.2023.
u 01:40

Ugroženo je poslovanje svih proizvođača mliječnih i mesnih industrija, a najviše onih malih koji čine važan dio visokokvalitetne hrvatske gastronomske ponude koji upravo proizvode tvrde sireve, pršute, kobasice i slično

Smatramo da je ulazak Hrvatske u Schengen zonu pravo vrijeme za smanjenje PDV-a na mliječne i mesne proizvode te bi upravo takav potez Vlade doprinio oporavku hrvatske ekonomije koja još trpi posljedice inflacije i nesigurnosti, priopćili su u utorak iz udruga Glas poduzetnika, hrvatskih malih mljekara, proizvođača paškog sira te grupacije mesnih industrija.

- Imamo najveći PDV na hranu u EU, krajnje je vrijeme za jedinstvenu stopu od 5% ako želimo imati konkurentne proizvođače hrane i navedeno tražimo od Vlade RH u što skorijem roku. Vrijeme je za ozbiljne, a ne kozmetičke poteze, uz značajno smanjivanje birokracije i regulativa - kazao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

VEZANI ČLANCI:

Od travnja 2022., snižen je PDV na maslac s 25 na 5%, na svježe meso i ribu s 13 na 5%. PDV na mlijeko ostao je 5% (do 2013. bio je 0%), dok je na fermentirane mliječne proizvode, sirne namaze, mesne prerađevine, salame i pršute, zamrznuto meso i ribu... ostao 25%. Zanemarivanjem te činjenice stvoren je potpuni disbalans u konkurentnosti domaćih i uvoznih proizvoda iz zemalja EU gdje je PDV na hranu od 0 do 10%, tvrde iz udruga. Ugroženo je poslovanje svih proizvođača mliječnih i mesnih industrija, a najviše onih malih koji čine važan dio visokokvalitetne hrvatske gastronomske ponude koji upravo proizvode tvrde sireve, pršute, kobasice i slično.

>> VIDEO Milanović iskreno: Na poduzetnike sam gledao kao na polubogove

 

Komentara 1

PV
prcko.vita
09:52 25.05.2023.

Jedini ozbiljan potez bi bio da uvedu satnicu kao u Njemačkoj, minimalnu plaću od 1500 eura i onda bi imali šansu, ali samo šansu da Hrvatska opstane i ne nestane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije