Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uputili pismo guverneru

Udruga Franak pita HNB jesu li banke rezervirale dovoljno novca za njihove tužbe

Zagreb: Nakon završetka godišnjeg brifinga HNB-a, guverner Boris Vujčić obratio se medijima
Robert Anic/PIXSELL
01.02.2022.
u 10:48

Napominju kako se u ovome trenutku na hrvatskim sudovima vodi oko 35.000 sudskih postupaka protiv banaka na temelju kolektivne sudske presude, a prema njihovim informacijama, dosad je obeštećenje dosuđeno za više od 1000 potrošača, dok ih je 10.000 dobilo prvostupanjske presude.

Udruga Franak poslala je 1. veljače guverneru HNB-a Borisu Vujčiću pitanja u kojima problematizira supervizorsku ulogu u osiguranju obeštećenja potrošača u CHF. Guverner pitaju je li HNB naložio bankama da rezerviraju novac potreban za ispunjenje tužbenih zahtjeva iz podignutih pojedinačnih tužbi te o kojem se iznosu radi, uključuje li zatezne kamate. Također, zanima ih i jesu li banke to ispunile; jesu li izdvojile rezervacije, kolike i imaju li dovoljno kapitala da saniraju, kako UF procjenjuje, 20 do 40 milijardi kuna štete potrošačima iz slučaja franak.

Napominju kako se u ovome trenutku na hrvatskim sudovima vodi oko 35.000 sudskih postupaka protiv banaka na temelju kolektivne sudske presude, a prema njihovim informacijama, dosad je obeštećenje dosuđeno za više od 1000 potrošača, dok ih je 10.000 dobilo prvostupanjske presude. Na čekanju je 20.000 potrošača s konvertiranim kreditima koji su već prije tužili banke i nisu čekali na odluku Suda EU o tome imaju li pravo na obeštećenje.

Napominju da je dosad dosuđeni iznos obeštećenja u pravilu 100 posto veći od iznosa vještačenjem utvrđene preplate, zbog proteka puno vremena od dana naplate uslijed čega se naplaćuje veliki iznos zateznih kamata. Primjerice, ako je u nekom kreditu obračunano 100.000 kuna preplaćenih kamata i tečaja, banka je na kraju uplatila tužitelju potrošaču oko 200.000 kuna. Na Vrhovnom sudu se vode postupci za utvrđivanje ništetnosti ugovora s ništetnom valutnom klauzulom CHF u kojima se obeštećenje potrošača povećava za još 50 posto do 100 posto iznosa koje im banke duguju na temelju dosadašnje sudske prakse.

- Prema našim grubim procjenama ukupni iznos koji banke duguju potrošačima je oko 50 posto iznosa svih realiziranih kredita u francima. Ako je bilo 44 milijarde kuna kredita, banke su ugrubo dužne potrošačima oko 22 milijarde kuna zajedno sa zateznim kamatama, a u slučaju utvrđenja ništetnosti takvih ugovora, ukupno obeštećenje raste na oko 40 milijardi kuna – procjenjuju u UF-u te pozivaju superviziju da im da odgovore na pitanja na tu temu.

Pismo HNB-u dostupno je na linku: https://udrugafranak.hr/wp-content/uploads/2022/02/Predstavka_HNB_1-2-2022.pdf

Ključne riječi

Komentara 4

EM
emanuelfirst
16:27 01.02.2022.

Zašto kriminalac vujčić nije uhićen, zašto USKOG čuva kriminalca da može nastavljati zlodjela i utjecai na svjedoke ?

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
11:19 01.02.2022.

Udruga Franak pita HNB jesu li banke rezervirale dovoljno novca za njihove pokašaje obmane i eskiviranje obaveza iz ugovora nalik pravim hrvatskim metodama u slučaju presuda EU arbitražnih sudova oko mađarske Ine i slovenskog Piranskog zaljeva.

MG
milerazbojnik@gmail.com
11:19 01.02.2022.

sve to i kad postane pravomočno ne budite smiješniplatit če opet narod preko ili države ili opet s kamatama bankama i u konačnici porezni obaveznici nametima ,kao i u sadašnjimslučajevima sve poskupjelo ide po plečima naroda a oni samo derueru i nameču namete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije