Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema novca za sve

Učiteljica Sanja pomaže u prepisivanju i nošenju torbe

'12.10.2010., Cakovec- U I. OS o djeci s posebnim potrebama brinu pomagaci. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
14.10.2010.
u 17:05

Rad s djevojčicom iz sedmog razreda još od prošle godine financira Grad Čakovec, a Sanja Kovač zaposlena je zahvaljujući projektu Međimurske županije.

Kad vidim da mu ruke počne drhtati i da više ne može pisati, pomažem mu u prepisivanju plana ploče. On onda samo sluša što učiteljica govori. Vodim ga od razreda do razreda, a pod odmorom i na satu tjelesne i zdravstvene kulture pazim da ga netko u gužvi slučajno ne gurne i ozlijedi, kaže Sanja Kovač (29), učiteljica iz Čakovca, jedna od prvih osobnih pomoćnica u nastavi u međimurskim školama. Uvijek sam uz njega

Prije nekoliko dana počela je raditi s učenikom petog razreda Prve osnovne škole koji ima problema s motorikom lijeve noge i ruke. Dječak radi po redovitom programu, ali uz individualizirani pristup.

– U školu ga dovoze roditelji. Pomažem mu i u nošenju školske torbe, koja mu je preteška, vežem mu vezice na cipelama. Štogod mu zatreba, ja sam uz njega – ističe učiteljica Sanja, koja je radila u razrednoj nastavi na određeno vrijeme.

Posao u prosvjeti na neodređeno danas nije lako naći, jer iz Učiteljskog fakulteta svake godine izlaze deseci nastavnika. Još ne zna, veli, kakav će ugovor potpisati.

Ravnateljica Nevenka Šopar kaže da u školi imaju dva osobna asistenta. Rad s djevojčicom iz sedmog razreda još od prošle godine financira Grad Čakovec, a Sanja Kovač zaposlena je zahvaljujući novom projektu koji je osmislila Međimurska županija. U Čakovcu su između općina, osnovnih škola i Međimurske županije potpisani sporazumi o sufinanciranju rada osobnih pomoćnika učenicima s poteškoćama u razvoju. Projekt je vrijedan oko 650.000 kuna, od čega županija osigurava 75 posto, a jedinice lokalne samouprave preostalih 25 posto.

– Cilj je roditeljima olakšati brigu o djeci, podići kvalitetu nastave i pomoći djeci u integraciji s ostalim učenicima – istaknula je Sonja Tošić Grlač, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije.

Broj djece s posebnim potrebama raste, a plan je da pomoćnike imaju i djeca s psihičkim poteškoćama u razvoju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije