Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči prosvjeda

Učitelji: Evo za što nas je zakinulo Ministarstvo

Sanja Šprem
Foto: Anto Magzan/Pixsell
04.03.2014.
u 17:00

Ministar Jovanović tvrdi da nema razloga za prosvjede i da plaće učiteljima neće biti manje, a ni ugrožena izborna i dodatna nastava. No, Sanja Šprem nabraja što učitelji zamjeraju ministru

Pravilnik o normi udar je na kvalitetu rada škola, na učitelje i njihove plaće, ali i na učenike na kojima se štedi – upozorila je jučer predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

– Od srijede do petka svakim danom od 13 do 13.30 sati prosvjedovat ćemo pred Ministarstvom obrazovanja kao znak da Pravilnik držimo pogubnim, a u drugoj fazi spremni smo blokirati sustav ako ministar ne odustane od novog Pravilnika. Bit ćemo na kiši i snijegu jer mislimo da to treba – najavljuje Šprem. Ministar Jovanović tvrdi da nema razloga za prosvjede i da plaće učiteljima neće biti manje, a ni ugrožena izborna i dodatna nastava. No, Sanja Šprem nabraja što učitelji zamjeraju ministru.

1. Štednja na djeci

Zemlja koja štedi na obrazovanju, štedi prije svega na djeci, a voli ih u javnosti nazivati našom budućnošću. Nisu učitelji doveli zemlju u krizu, niti smo mi od ministra Linića tražili otpis dugova jer ih mi nismo ni stvorili. Očekujemo potporu svih zaposlenih i roditelja.

2. Manje plaće

Za približno četiri tisuće predmetnih nastavnika plaće bi se smanjile od 522 kune za nastavnika s 10 godina staža i dva sata tjedno po razredu, pa čak do 1541 kune, koliko bi dobivali nastavnici likovne i tehničke kulture s 30 godina staža.

3. Otkazi

Između petsto i tisuću nastavnika nakon stupanja novog Pravilnika na snagu izgubit će posao. Riječ je ponajprije o nastavnicima čiji predmet učenici imaju jedan sat tjedno.

4. Pad kvalitete rada u školama

Nestat će kvaliteta rada u školama i prepoznatljivost svake, što je nacionalno bogatstvo koje su njegovale. Roditelji će po novom morati dodatno plaćati različite aktivnosti kako bi se njihovo dijete moglo kreativno razvijati.

>>'Milanović se ponaša bahato kao da je cijela država njegova. Takav je bio i Sanader'

Komentara 1

KA
kafka
09:47 05.03.2014.

'Najveća nada svakog društva leži u primjerenom školovanju mladih.' Erazmo Roterdamski .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije