Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČARI SE PREPUCAVAJU

Učinkovitiji od koronavirusa: Komarci Osijek pretvorili u ratnu zonu i ljude otjerali u karantenu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
24.08.2020.
u 21:12

Župan Anušić i gradonačelnik Vrkić prebacuju odgovornost jedan na drugoga

Komarci su Osijek posljednjih dana pretvorili u “ratnu zonu”, a građani će reći da su ih upravo oni, a ne epidemiolozi, prisilili na karantenu. Iz dječjih vrtića apeliraju na roditelje da donesu zaštitne sprejeve kako bi se mališani mogli igrati vani jer je čak i u dopodnevnim satima boravak na otvorenome neizdrživ.

Grad Osijek prstom upire u osječko-baranjski Zavod za javno zdravstvo, čiji je osnivač Županija, a ona, opet, poručuje kako “ne može svake godine preuzimati komunalnu dužnost koja je u nadležnosti gradova i općina”.

Prebacivanje odgovornosti

Drava i Dunav izlili su se proteklih dana u naplavna područja, što je stvorilo idealne uvjete za razvoj nove generacije komaraca. U tijeku je intezivan ulet komaraca s istočne strane zbog visokog Dunava.

– Grad Osijek osigurao je, stoga, dodatna sredstva za kontrolu komaraca. Napominjemo kako Zavod za javno zdravstvo, kao stručna služba i naš ugovorni partner, upravlja cijelim sustavom kontrole komaraca u gradu Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji. Izdao nam je ove godine ukupno 25 preporuka za larvicidne i adulticidne tretmane na području grada, na ukupnoj površini od 18.394,50 hektara. Odrađene su sve preporuke, osim jedne, koja je zbog izrazito nepristupačnog terena djelomično izvršena. Ukupni trošak tih tretmana bio je 1,914.197 kuna – navodi Romano Kristić, osječki pročelnik za zdravstvo.

Riječ je, pojašnjava, o sedam larvicidnih i 18 adulticidnih tretmana, od kojih su četiri bila iz zraka, na sjevernom gradskom pojasu. Najavio je i kako će u adulticidnom tretmanima sa zemlje po cijelome gradu jučer i danas biti zaprašeno ukupno 4000 hektara. Obračun s komarcima iz zraka nije trenutačno moguć jer avioni, kaže, ne smiju letjeti iznad samoga grada.

– Komarci su ušli u grad i jedino možemo zadimljavati. Larvicidne tretmane nitko nije proveo osim Grada Osijeka iako je samo 6 posto poplavnih površina na našem području. Okolne općine i gradovi i ove su godine propustili larvidicne tretmane prije izlijetanja, a upozoravali smo i nastavljamo upozoravati na njihovu nužnost. Radi se o području od oko 30.000 hektara poplavnih površina. Mi pozivamo, nudimo pomoć, ali očito nemaju dovoljno svijesti i novca – kaže Kristić.

Župan Ivan Anušić kazao je, pak, kako je još 23. siječnja na Koordinaciji sa svim gradonačelnicima i načelnicima upozorio da se krene s larvicidnim tertiranjem, ali da to upozorenje, očito, oni nisu shvatili ozbiljno.

– Kada se lani dogodila enormna najezda komaraca na području cijele županije, morali smo intervenirati. Županija je preuzela i inicijativu i financijsku obvezu aviotretiranja jer je postalo jasno da su pojedini gradovi i općine propustili reagirati na vrijeme. Preuzeli smo njihovu zakonsku obvezu i potrošili 3,5 milijuna kuna iz proračuna iako to nije naša obveza ni odgovornost. Vlada RH se uključila s 1,7 milijuna kuna i problem komaraca riješili smo aviotretiranjem, za što je ukupno izdvojeno ukupno 5,2 milijuna kuna. Kako se ista stvar ne bi ponovila ove godine, donijeli smo Strategiju kontrole komaraca koja uključuje borbu protiv komaraca 365 dana u godini. Ne, ni Grad Osijek ni ostale općine nisu napravili posao kao treba. Neka se uhvate posla i neka počnu primjenjivati strategiju koju smo donijeli – poručio je Anušić.

Prozvao je Grad Osijek kako “nije odrađivao onoliko aviotretiranja i zaprašivanja koliko su preporuka iz ZJZ-a dobili”.

Previše ih je i za mjerenje

– Ako netko misli da će Županija preuzimati njihovu komunalnu obvezu i dužnost, onda se vara. Neka se gospoda načelnici i gradonačelnici izvole brinuti o svojim mještanima – zaključio je župan.

Inače, Grad Osijek je rebalansom smanjio proračun za komarce s 3,1 na 2,1 milijun kuna. Napali su ih, stoga, i iz osječkog HDZ-a. No stigao je ubrzo odgovor i od gradonačelnika Ivana Vrkića.

– Župan ili laže ili nije upoznat s činjenicama. Umjesto da je kontrolirao, kako je i obećavao, što rade gradovi i općine u ‘njegovoj’ županiji te pridržavaju li se preporuka Zavoda, prebacuje odgovornost na druge, i to baš na Grad Osijek koji je kao investitor u cijelosti i na vrijeme, dakle još u siječnju, ispunio sve svoje obveze propisane Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Strateškim smjernicama kontrole komaraca u Osječko-baranjskoj županiji – izjavio je Vrkić.

Kako je naveo Zavod, monitoringom u nedjelju na 23 mjerne postaje utvrđene su povećane brojnosti komaraca, dok na 11 postaja nije bilo moguće točno utvrditi brojnost – baš zbog njihova prevelikog broja.

Komentara 9

BO
bolnaistina
22:11 24.08.2020.

HZZJZ u Osijeku uništen po stručnosti, pao i sustavno uništavan, od strane rukovodstva. Nekad bio nešto, no mobingom i nestručnošću rukovodstva sustavno uništavan, a i dalje ga uništavaju, dok se pol. stranke prepucavaju on propada.

BI
Biouskoli91
11:26 25.08.2020.

I jos nesto. Svatko, bas svatko je kriv za to. Imate izbore, izabrali ste. Imate sto ste izabrali.

BI
Biouskoli91
11:24 25.08.2020.

Svake godine sve vise komaraca, zna se da ce ih biti, a oni se samo prepucavaju i prebacuju krivnju. Jedino konkretno sto naprave je da u takvoj situaciji smanje novce za tretiranje komaraca. Yup.. to je taj hrvatski nacin rada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije