Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodska Medicinska škola

Učenici u štrajku, ne žele svaki dan i nastavu i praksu

slavonski brod, medicinska škola, štrajk
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
12.11.2013.
u 15:55

Iako na nastavu dolaze iscrpljeni i nemaju vremena za učenje, profesori se ponašaju kao da je sve normalno, žale se učenici.

Učenici brodske Medicinske škole od ponedjeljka popodne su u štrajku. Odbijaju ići na nastavu jer im je opterećenje svih pet dana u tjednu ići i na nastavu i na praksu. Kažu da više ne mogu podnositi program koji je propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koje su o svom potezu izvijestili dopisom.

– Mi svakodnevno od 7 sati ujutro moramo na praksu koja traje do 10 sati. Nakon toga nam u 13 sati počinje nastava. Najgore je učenicima putnicima koji nemaju vremena za povratak kući do početka nastave, a takva je većina – kaže predstavnica učenica Domenika Benak.

Iako na nastavu dolaze iscrpljeni i nemaju vremena za učenje, profesori se ponašaju kao da je sve normalno, žale se učenici. Stoga najavljuju da će štrajkati sve dok se ne ispuni njihov zahtjev, a to je reorganizacija plana i programa škole na način da se učenici rasterete odvojenim održavanjem nastave i prakse po sustavu tri dana nastave plus dva dana prakse. 

Podršku zahtjevima svoje djece dalo je i 30-tak roditelja koji su se u utorak okupili na sastanku u školi.

– Djeca imaju puno problema s ovakvom organizacijom nastave. Po cijeli dan odsutni su od kuće, a i kada se vrate, umorni su i gladni. Mnogi putuju vlakom i autobusom i nemaju kada učiti. Zbog svega toga i ocjene su im loše – rekao je predstavnik roditelja Beriša Skender iz Slavonskog Broda.

Ravnateljica škole Katica Lulić kaže da je svjesna problema, ali ona ne može mijenjati program Ministarstva. 

– O događanjima u školi izvijestila sam sva nadležna tijela, od županije i Ministarstva do prosvjetne inspekcije koja je u utorak posjetila školu. Razmatramo ideju da se vježbe u bolnici pojačaju za jedan sat čime bi se praksa skratila za četiri tjedna, ali da pritom ostane propisani fond sati – kazala je ravnateljica.

Komentara 8

TB
tina.bmk.9
14:44 12.11.2013.

Postovani, ucenica sam skole za medicinske sestre Vrapce u Zagrebu i htjela bih vas izvjestiti o stanju kod nas: svakodnevno se odvija i nastava i praksa, vas navod u clanku nije tocan. Svi mi ucenici ustajemo u 05:00 ujutro kakoo bi stigli u 07:00 obuceni u uniforme biti na odjelu. Isto tako vjezbe traju do 10:30, a neke i do 11:00, a nastava nam pocinje u 12:45 ili u 13:40, i ucenici isto tako ne stignu doma na rucak i u zimskom vremenu na toplo. Nas nitko ne pita da li mi zaista imamo toliko novaca kako bi si svakodnevno priustili gablec jer nas doma nema od 06:00-19:00, kavu u vremenu izmedu vjezbi i skole jer dolazi vrijeme u kojemu je nepodnosljivo biti vani. Kada se sve to planiralo, da li je itko u Ministarstvu o tome razmisljao? Naravno da nije. Da li ste razmislili koliko ste novaca u zdravstvu na nama zaradili? Koliko bi novaca morali odvojiti da bi platili sestru sa zavrsenom skolom koja bi obavila toliki broj sati radnog vremena? O tome ste naravno razmislili. Nemojte da vam budemo pokusni kunici, mi smo ipak oni o kojima ce mnogo ljudi ovisiti, a samim time jednoga dana i vi na vrhu. Bolest svakoga stigne. Dovedite to u red, ili nam nas rad platite ili se potrudite ispraviti ono sto je krivo. Pozdrav

DA
danijela76
18:58 12.11.2013.

Ako medicinska škola u Puli može organizirati dva dana prakse tri dana škole, onda mogu i ostali.

BU
burza
16:26 14.11.2013.

Prije 40 godina ucenici koji su isli u sup dizali su se u 6 h od 7 -12 su imali praksu u 13 h im je pocinjala nastava i trajala do 19 sati i tako 3 godineiz dana u dan subote su bile radne i nije im bio problem to odraditi i postali su vrijedni radnici a danasnjoj djeci je sve tesko i nikako ne stjecu radne navike samo gundaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije