Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDICINSKA ŠKOLA

Slavonskobrodski srednjoškolci u štrajku

štrajk učenika slavonski brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
11.11.2013.
u 21:29

Nakon što su došli u školu, klupe i stolice su iz razreda premjestili u hodnike i započeli sa štrajkom

Učenici srednje Medicinske škole danas su u poslijepodnevnim satima započeli bojkotirati nastavu. Nakon što su došli u školu, klupe i stolice su iz razreda premjestili u hodnike i započeli sa štrajkom. Nezadovoljni su preopterećenim dnevnim rasporedom koji im započinje već u sedam sati ujutro praksom na odjelima u Općoj bolnici "dr. Josip Benčević" i traje do 10 sati, a poslije podne od 13 sati čeka ih redovna nastava u školi. Većina učenika Medicinske škole su putnici, pa ustaju ujutro u pet sati, a vraćaju se kućama oko devet. Tvrde da zbog brojnih dnevnih obaveza i umora nikako ne stignu učiti. Razlog pokretanja drastičnih mjera i ulaska u štrajk kratko su obrazložili napisom na ulaznim vratima škole, a u njemu stoji:

-  ŠTRAJK SMŠ - ZAŠTO ? Praksa koja počinje u 7 sati ujutro je neizdrživa. Učenici SMŠ ustaju u 5 sati ujutro, da bi stigli na praksu, radimo ju do 7 do 10, te od 10 do 13 sati čekamo nastavu u hladnom podrumu i učionicama. Spavamo po klupama da bi se odmorili. Zatim budemo na nastavi gdje od nas očekuju izvrsno znanje i napredak. Nitko nas ne pita kada stignemo i da li uopće stignemo učiti. Jedinice padaju, gomilaju se, a oni kažu: " Možete vi to stići, manje fejsa, serija i to je to ! ". Nakon prakse, nastave i jedinica dolazimo kući najranije oko 21 sat. Nemamo snage jesti, a kamoli učiti i onda nas pitate zašto ovo radimo. Nije problem raditi praksu, učiti i ići u školu, problem je biti cijeli dan tu. Samo tražimo tri dana nastave i dva dana prakse, kao što to svi imaju.

Štrajk do ispunjenja zahtjeva

Organizacijski odbor učenika u štrajku sastavljen od predstavnika pojedinih razreda večeras je uz logističku potporu slavonskobrodske Udruge mladih "Inspire" uputio i dopis Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH u kojem izvještavaju ministarstvo kako su započeli sa štrajkom na način da odbijaju prisustvovanje nastavi dok se ne udovolji zahtjevu učenika Medicinske škole. Napominju da će štrajk provoditi sve do ispunjenja zahtjeva, a u njemu traže reorganizaciju postojećeg plana i programa škole tako da se usvoji njihov prijedlog o rasterećenju učenika, odnosno da se održavanje prakse i nastave odvoji po uzoru na srednju Medicinsku školu u Puli, koja ima tri dana nastave i dva dana prakse, a da se pri tom zadrži potreban fond sati.

Nenajavljenim štrajkom učenika zatečeni su profesori i vanjski suradnici-predavači koji su danas prema rasporedu tijekom popodnevne smjene došli na posao, a ravnateljica Katica Lulić kaže:

- Sve Medicinske škole u svom programu rada dopodne planiraju vježbe, a poslije podne nastavu po istom programu koje je propisalo ministarstvo. Učenici su se pobunili da im je teško putovati i istoga dana ići na praksu i u školu. Osamdeset pet posto naših učenika su putnici i znamo da im nije lako, a program medicinske struke vrlo je zahtjevan. Djeca kada završe vježbe u bolnici, iza 10 sati već dolaze u školu, jer nemaju kamo do početka nastave.

Roditeljski sastanak

Na žalost naša škola ima malo učionica, prostora i adekvatnih uvjeta za boravak učenika dok čekaju nastavu i moramo se uklopiti u okvire koje imamo. Učenici imaju pravo tražiti, a mi im možemo dati samo ono čime raspolažemo. Oni traže svoje, a ne znaju da smo ograničeni i prostorom i novcem. Nemamo svoj račun i za sve moramo pitati Županiju, koja obično nema novca. Posavjetovat ćemo se sa ostalim Medicinskim školama da vidimo ima li kakvih mogućnosti, jer škola ne može mijenjati program koji je propisalo ministarstvo. Naš problem pokušat ćemo sutra zajedno riješiti sa učenicima i roditeljima, koji su pozvani na roditeljski sastanak u 15 sati, ističe ravnateljica Katica Lulić.

Komentara 2

AN
Ana18
22:18 11.11.2013.

bilo bi lijepo da su učenici za roditeljski saznali od nekoga iz škole a ne preko novina -.-"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije