Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atentat

Ubijen jedini kršćanski ministar u pakistanskoj vladi

Šahbaz Bhati
REUTERS/PIXSELL
02.03.2011.
u 09:55

Šahbaz Bhati zalagao se za promjene u pakistanskom zakonu koji dopušta izricanje smrtne kazne za vrijeđanje islama ili proroka Muhameda

Nepoznate osobe otvorile su jutros u Islamabadu vatru i ubile pakistanskog ministra za vjerske manjine, kršćanina Šahbaza Bhatija, objavljeno je iz bolničkog izvora, a prenosi BBC.

On je putovao na posao kad mu je vozilo zasuto mecima.

Bhati je u siječnju rekao za BBC da će prkositi prijetnjama smrću koje je primio od islamskih militanata za svoje napore na reformi zemlje, naročito kad je u pitanju zakon o bogohuljenju.

Ministar je bio jedini kršćanin u pakistanskoj vladi, a u posljednje vrijeme zalagao se za promjene u tom pakistanskom zakonu koji dopušta i izricanje smrtne kazne za vrijeđanje islama ili proroka Muhameda.

Taj zakon ima korijene u u kolonijalnom zakonodavstvu iz 19. stoljeća kojim se htjelo zaštiti vjerske objekte, a 1980-ih, u vrijeme vladavine zloglasnog Zia Ul Haka,  dobio je na snazi kad je bila u jeku islamizacija zemlje. Liberalni krugovi u Pakistanu i skupine za ljudska prava naglašavaju da je taj zakon diskriminirajući prema manjinama te da se presude donose na temelju upitnih svjedočenja.

Smrtna kazna po ovom zakonu još nikada nije dosuđena i većina je optužbi odbačena nakon priziva, ali razjareni vjernici ubili su mnogo ljudi koji su došli pred sud zbog nepoštovanja islama.

Trenutačno je aktualan slučaj pakistanske kršćanke Asie Bibi koja je osuđena na smrt zbog navodnog vrijeđanja Muhameda. Nju su prijavile susjede muslimanke, a lokalni imam je isticao kako je plakao od sreće kad je dobila smrtnu kaznu.

Za njezino se puštanje zalagao i guverner Punjaba Salman Taseer, ali i on je ubijen prije dva mjeseca.

Ključne riječi

Komentara 37

RI
Riznica
18:52 02.03.2011.

02.03.2011. u 15:24h sinaj je napisao/la: --------------------------- Bubalovi komentari su uvijek politicki motivisani !\" Pa neki dan su ubili muslimankog ministra zbog istih izjava ..

OB
-obrisani-
21:53 02.03.2011.

Riznice, Rachida Dati, bila je fr. ministrica pravosudja, sad je u EU Parlamentu.

IR
irani
10:15 02.03.2011.

Jos jedan od niza dokaza o muslimanskoj toleranciji ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije