Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Užas u Ekvadoru

Strava na predizbornom skupu: Vatrenim oružjem ubili predsjedničkog kandidata

Ekvador
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
10.08.2023.
u 07:34

Osumnjičeni počinitelj preminuo je od ozljeda zadobivenih tijekom uhićenja, objavio je ured glavnog državnog odvjetnika na platformi X .

Predsjednički kandidat u Ekvadoru Fernando Villavicencio ubijen je iz vatrenog oružja na kraju predizbornog skupa u srijedu navečer u Quitu, a počinitelj ubojstva ubrzo je  identificiran ali je podlegao ozljedama tijekom uhićenja. Videozapisi predizbornog skupa, objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju ljude u bijegu i vrištanje dok se čuje pucnjava u kojoj je ubijen  59-godišnji predsjednički kandidat. Osumnjičeni počinitelj preminuo je od ozljeda zadobivenih tijekom uhićenja, objavio je ured glavnog državnog odvjetnika na platformi X .

VEZANI ČLANCI:

Villavicenciova stranka Movimiento Construye objavila je na X-u da su naoružani ljudi napali njezine urede u Quitu. "U znak sjećanja na njegovu borbu uvjeravam vas da ovaj zločin neće ostati nekažnjen", napisao je predsjednik Guillermo Lasso na društvenoj mreži. Dodao je da je organizirani kriminal u zemlji  "otišao jako daleko" te poručio počiniteljima da će "sva težina zakona pasti na njih".

Lasso je najavio sazivanje hitnog sastanka visokih dužnosnika zaduženih za sigurnost. Prema ispitivanjima javnog mnijenja, centrist Villavicencio imao je potporu birača od 7,5 posto, što ga je svrstavalo na peto mjesto od osam predsjedničkih kandidata u prvom krugu predsjedničkih izbora, zakazanih za  20. kolovoza.

Villavicencio, iz andske pokrajine Chimborazo, bio je bivši član sindikata u državnoj naftnoj tvrtki Petroecuador, a kasnije je kao novinar ukazao na navodne milijunske gubitke u naftnim ugovorima.

Vezano uz naftni biznis, u utorak je podnio prijavu državnom odvjetništvu, ali pojedinosti o njegovoj prijavi nisu objavljene. Villavicencia je bio izložen žestokoj kritici oporbenih političara zbog opstruiranja procesa opoziva Lassa ove godine, nakon čega su raspisani prijevremeni izbori.

"Danas se više nego ikad ponavlja potreba da se snažno djeluje protiv kriminala. Neka ga Bog čuva u svojoj slavi", napisao je Jan Topic, kandidat za predsjednika. 

Predsjednica Nacionalnog izbornog vijeća (CNE), Diana Atamaint također je u srijedu objavila da je nekoliko članova tog tijela, odgovornih za nadgledanje glasanja, primilo prijetnje smrću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije