Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZOTKRIVENA MEĐUNARODNA MREŽA

U Zurichu imali privatnu talionicu u kojoj su prikrivali porijeklo zlata. Sumnjiče ih da su oprali 15 milijuna eura

Investicijsko zlato
Shutterstock
17.06.2023.
u 13:49

Uhićeno je 10 osoba, koje se osim za krijumčarenje zlata, sumnjiče i za pranje novca, a sumnja se da je spomenuta kriminalna skupina oprala najmanje 15 milijuna eura i to kroz sofisticiranu prevarnu shemu, koja je uključivala lažne tvrtke diljem EU.

Združena policijska akcija u kojoj su sudjelovale policije Italije, Njemačke i Švicarske, a potpomogao ju je Europol, završila je razotkrivanjem kriminalne skupine, za koju se sumnja  da se bavila - krijumčarenjem zlata i drugih dragocjenosti. Uhićeno je 10 osoba, koje se osim za krijumčarenje zlata, sumnjiče i za pranje novca, a sumnja se da je spomenuta kriminalna skupina oprala najmanje 15 milijuna eura i to kroz sofisticiranu prevarnu shemu, koja je uključivala lažne tvrtke diljem EU.

VEZANI ČLANCI:

U akciji koja je dovela do uhićenja 10 osoba, sudjelovalo je više od 150 policajca, a istragu su inicijalno 2019. pokrenuli talijanski karabinjeri u Firenci.  Istraga se fokusirala na državljanina Grčke za kojeg se sumnjalo da komunicira  i posluje s iranskim poduzetnikom koji se bavio internacionalnim krijumčarenjem zlata i pranjem novca u više zemlja: Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Turskoj... Kriminalna  grupacija brojala je, kaže Europol 10 članova, državljana Italije, Grčke, Turske i Irana i svi su se bavili zlatom, odnosno radili su s njim. Kako se sumnja, legalne poslove iskoristili su kao pokriće za ilegalne, a to su radili preko većeg broja fiktivnih kompanija razbacanih po cijeloj  Europi.

Modus operandi je bio sljedeći: članovi kriminalne grupacije kupovali su zlato i druge vrijedne predmete na crnom tržištu, zatim bi krivotvorili dokumente o porijeklu tih predmeta, pa bi ih  po kuririma slali u Tursku, od kud su se dalje distribuirali do konačne destinacije... Koliko je dobro bio organiziran taj posao, svjedoči i to što je policija u Zurichu našla sobu, koja je zapravo bila  ilegalna talionica u koje se zlato rastapalo, kako bi se prikrilo njegovo ilegalno porijeklo.

Video:Vožnja koja je prethodila stravičnoj nesreći u Buzinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije