Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepoznati detalji

U zločinu u Štrpcima sudjelovala i tri srbijanska policajca

policija srbija
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
04.02.2014.
u 12:56

U zločinu je sudjelovala paravojna postrojba Osvetnici kojom je zapovijedao Milan Lukić

Iako je od nemilih događanja u vlaku kod Štrpca prošla gotovo 21 godina, rješenje ovoga slučaja još nije na vidiku. Prema pisanju beogradskog dnevnog lista Blic, osim pripadnika paravojnih postrojbi koji se sumnjiče za otmicu i ubojstvo 19 putnika iz vlaka u Štrpcima, u tome zločinu koji se dogodio 27 veljače 1993. godine sudjelovala su i tri srbijanska policajca.

U zločinu je sudjelovala paravojna postrojba Osvetnici kojom je zapovijedao Milan Lukić. Prema podacima iz istrage, trojica policajaca legitimirala su putnike u vlaku. Od 19 otetih i poslije ubijenih putnika, 18 ih je bilo bošnjačke nacionalnosti. Nakon što su putnici oteti iz vlaka, Osvetnici su ih odvezli u selo Prelovo pokraj Višegrada, gdje su im oduzeli novac i vrijedne stvari, potom ih tukli, a onda odvezli u smjeru Višegrada gdje su likvidirani nedaleko od obala Drine.

– Postoje brojni problemi i očigledno zataškavanje tog zločina od samog njegovog izvršenja. Priznaje li Srbija žrtvama njihova prava? Odgovor je da ne priznaje u dovoljnoj mjeri, ali istraga koja se vodi u našem tužiteljstvu budi nadu da ćemo doći do konačnog rezultata, odnosno do odgovornih izvršitelja i onih koji su možda znali, a nisu spriječili takav zločin, rekao je zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić. Viši sud u Bijelom Polju 2002. godine osudio je Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora. Haški sud je Milana Lukića, zapovjednika Osvetnika, osudio na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Bošnjacima tijekom 1992. i 1993. Godine. U tom sudskom postupku nije bio obuhvaćen zločin počinjen u Štrpcima.

>> Osim policije, svi znaju tko je Hrvatima u BiH ubio generala i ministra

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar blackangel
blackangel
13:37 04.02.2014.

štrpci su sramota srbije.... nevine ljude izvući iz voza...opljačkati i ubiti... i ništa se ne radi po tom pitanju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije