Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob

U Zemuniku HSS i HSP ne daju da Srbi dobiju donačelnika i vijećnike

pupovac
Petar Glebov/PIXSELL
31.03.2010.
u 19:24

Dopunski bi izbori u kojima bi srpska nacionalna manjina u Zemuniku trebala dobiti donačelnika i dva vijećnika bili samo politička trgovina zbog podrške SDSS-a Vladi.

Zemunik neće uskladiti općinski statut s ustavnim Zakonom o pravima nacionalnih manjina jer je to kršenje Ustava. Dopunski bi izbori u kojima bi srpska nacionalna manjima u Zemuniku trebala dobiti donačelnika i dva vijećnika bili samo politička trgovina zbog podrške SDSS-a Vladi. Nećemo uskladiti općinski statut i pod cijenu raspuštanja Općinskog vijeća, čime su nam već zaprijetili iz srpske nacionalne manjine – poručili su u Zadru čelnici vodeće zemuničke koalicije HSS-HSP Stanko Duilo i Tomislav Šarić. Haespeovac je iznio razloge zbog čega se protive usklađivanju zakona.

– U Zemuniku živi 90 Srba, a na biračkom ih je popisu 575. Na redovitim lokalnim izborima za načelnika i donačelnika trebalo je 600 glasova, a prema novom zakonu, za donačelnika iz redova manjine bilo bi dovoljno i 50 glasova. Primjerice, u Lišanima je donačelnik iz redova Srba izabran sa 31 glasom. Pozivamo i druge općine da postupe ovako – rekao je Šarić (HSP).

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, ističe da je ova najava kršenje ustavnog zakona i odluke Vlade Republike Hrvatske.

– Zatečen sam što u tome sudjeluje i koalicijski partner HSS. Ne vjerujem da će poziv zemuničkog HSP-a i HSS-a slijediti i druge općine. Provođenje zakona nije SDSS-ova ucjena Vlade jer je taj zakon donesen 2003. – rekao je Pupovac.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar OHJOOOOOOJ
OHJOOOOOOJ
17:16 01.04.2010.

Zanimljivo, zar Vi (da srbi!) nemate neke svoje novine u Srbiji da čitate i tamo komentirate? Zar ste toliko jadni da morate ovdje dolaziti i tu stavljati svoje komentare?

DO
doktorica
11:44 01.04.2010.

Opet bi oni malo vlasti

PG
praseca gripa
13:48 01.04.2010.

Al\'je netko gladan vlasti! Znaju oni jako dobro sto znaci vladati. Toliko im se bilo osladilo da se ne mogase obuzdat pa nas htjedose potamanit,zatrt,iskorjenit. Nadam se da smo sad nesto pametniji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije