Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže sklonište

U Zagrebu krenula najezda bubamara? Uopće ih nije bilo, a sada ulaze i unatoč mrežicama na prozorima

Bubamare u Savskom gaju
Foto: Čitateljica/Pixabay
1/4
17.10.2022.
u 17:35

Iako bubamare inače nisu opasne za zdravlje, u domove mogu ući i azijske bubamare koje kod nekih građana mogu izazvati alergijske reakcije

Mnogima su bubamare kukci koji im generalno najmanje smetaju, no ipak ih ne vole vidjeti u svojim domovima, posebice u većem broju. Upravo se to danas krenulo događati u Novom Zagrebu. Naime, kako nam je javila čitateljica iz Savskog gaja, najednom je počela najezda bubamara

Bubamara, kaže nam čitateljica, ranije uopće nije bilo, a sada ih se ne može riješiti. Poslala nam je fotografije koje najbolje dočaravaju koliko se ovih kukaca skupilo u svega dva sata. 

Foto: Čitateljica

Također, ističe kako je iznenađujuće što je toliko bubamara ušlo u njezin dom unatoč tome što na prozoru ima mrežice za sprječavanje ulaska kukaca. 

Iako bubamare inače nisu opasne za zdravlje, u domove mogu ući i azijske bubamare koje kod nekih građana mogu izazvati alergijske reakcije. Azijska bubamara može biti narančasta, crvena ili crna, sa ili bez točkica, a moguće ih je odrediti prema malom slovu "m" koje ta vrsta ima na prsištu.

- Posebno su ugroženi astmatičari, a može izazvati i neugodan konjunktivitis. Suprotno mišljenjima da te bubamare ne treba dirati, zapravo treba upozoriti da ih, kad je god to moguće, usisavamo i na taj način uništimo. Inače, azijske bubamare hrane se lisnim ušima, a kada njih nema, tada se hrane našim domaćim bubamarama - kazala je ranije za Glas Slavonije Marija Ivezić, umirovljena profesorica s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. 

Napomenula je kako azijske bubamare u listopadu i studenome traže sklonište u objektima. 

U posljednje vrijeme, podsjetimo, građani se muče i sa smrdljivim martinima. Njih se, naime, ponekad teško riješiti zbog toga što ih se ne smije stiskati jer onda ispuštaju odvratan smrad. Potrebno ih je usisati usisavačem, nježno pokupiti papirom ili uloviti ljepljivom trakom. Više savjeta o tome kako ih se riješiti, ali i spriječiti njihov ulazak u vaš dom, provjerite OVDJE

VIDEO Smrdljivi martini ponovno su se pojavili: Donosimo nekoliko načina kako ih se riješiti

Ključne riječi

Komentara 3

MM
Marljivi mrav
19:07 17.10.2022.

Bolje bubamara nego smrdljivi martini i žohari!

DA
danijelrukavina4
18:05 17.10.2022.

Buba - mare su korisne jer se hrane lisnim ušima.

Avatar zidam spremno
zidam spremno
18:25 17.10.2022.

Zivim u zapadnom dijelu grada, u kuci, imam okucnicu s dosta zelenila. Ove godine sam dosad vidio jedno 3-4 smrdljiva martina i NITI JEDNU bubamaru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije