Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kardinal bozanić

'U Vukovaru su na prvom mjestu oni koji su gradili, a ne razarali'

Bozanić Vukovar (1)
Foto: Branimir Bradarić / VLM
1/9
29.04.2013.
u 15:44

Namjera je inicijative raspisivanje referenduma na kojemu bi se građani mogli izjasniti žele li da se u hrvatskome Ustavu nalazi ugrađena definicija braka kao životnoga zajedništva muškarca i žene

– Vukovar zaslužuje posebnu osjetljivost koja treba biti izražena pozitivnim propisima o uređenju pojedinih pitanja – rekao je Bozanić u današnjoj propovijedi tijekom svete mise koja je služena u vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u sklopu hodočašća svećenika Zagrebačke nadbiskupije koji su obišli mjesta stradanja u Vukovaru. U propovijedi se kardinal Bozanić dotaknuo i pitanja uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru istaknuvši da je pitanje jednog pisma zapravo sažetak mnogih drugih pitanja na koja nisu dani odgovori.

"Ta goruća pitanja još odjekuju i traže odgovore"

– Ta goruća pitanja još odjekuju i traže odgovore. Politička mudrost odlikuje se osjetljivošću za stvarnost koja poznaje iznimke i strpljiva je u iščekivanju da sazre vrijeme – rekao je kardinal Bozanić dodajući da su branitelji prepoznali nepravdu i u obrani domovine znali gdje im je mjesto. U Vukovaru nisu na prvome mjestu oni koji su razarali, nego oni koji su čuvali i gradili. Branitelji Vukovara danas uočavaju da se posebnost Vukovara želi izbrisati, rekao je kardinal Bozanić dodajući da su branitelji prepoznali nepravdu i u obrani domovine znali gdje im je mjesto.

Pojasnio je da branitelji danas uočavaju kako se ta posebnost želi izbrisati, kao što su onda prepoznali posebnost Vukovara,

– Ljudi takvih stavova nikad nisu prijetnja društvu i nisu izvor nereda – istaknuo je u svojoj propovijedi kardinal Bozanić dodajući da su svećenici Zagrebačke nadbiskupije u Vukovar došli u trenutku kada hrvatsko društvo iznova preplavljuju pokušaji da se posebnost Vukovara zaniječe, da se ne cijeni ono što je najvrednije u tkivu naroda, da se ne gradi na istini.

"Tako se nastoji stvoriti dojam da je ovo mjesto kao i svako drugo"

– Tako se nastoji stvoriti dojam da je ovo mjesto kao i svako drugo, da se ovdje nije dogodilo ništa što bi odstupalo od redovitosti, da se prema Vukovaru treba odnositi nekom beživotnom, hladnom redovitošću, kao i prema drugim mjestima – rekao je kardinal Bozanić.

U sklopu svoga posjeta Vukovaru, svećenici Zagrebačke nadbiskupije posjetili su i spomen-dom Ovčaru, mjesto masovne grobnice na Ovčari kao i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. U Spomen-domu na Ovčari kardinal Bozanić upisao se i u Knjigu dojmova. Inače, svećenike Zagrebačke nadbiskupije nakon dolaska u Vukovar pozdravio je i đakovački i osječki nadbiskup msgr. Marin Srakić, kao i gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordan Propadalo. Ovom prilikom gostima je prikazan i dokumentaran film o stradanjima Vukovara i Vukovaraca u Domovinskom ratu.

Crkva će poduprijeti građansku inicijativu "Uime obitelji"

Crkva će poduprijeti građansku inicijativu "Uime obitelji" kojoj je svrha raspisivanje referenduma na kojem bi se građani mogli izjasniti žele li da se u hrvatskome Ustavu nalazi ugrađena definicija braka kao životnoga zajedništva muškarca i žene, rekao je danas zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodeći misu na hodočašću svećenika Zagrebačke nadbiskupije u Vukovaru, javlja IKA.

– Premda tu inicijativu pokreću i vode hrvatski građani pripadnici raznih vjeroispovijesti, u svojim ćemo župama upoznati vjernike s važnošću toga zahtjeva i pozvati ih da se uključe u taj demokratski i dalekosežni civilizacijski pothvat koji brani i čuva instituciju braka i obitelji, bez obzira na političke opcije koje su u nekome trenutku na vlasti – rekao je Bozanić.

– Premda je to prvorazredno civilizacijsko pitanje, ali – kao što to uviđaju i druge vjerske zajednice – ono je i vjerničko pitanje koje zadire u temeljne istine naše vjere, za koju smo posebno osjetljivi u Godini vjere. Osjećam dužnost to reći ovdje u Vukovaru jer je s ovoga mjesta moguće bolje čuti i osjetiti odgovornost prema Domovini – dodao je Bozanić, potaknuvši svećenike da se zdušno založe i potaknu vjernike laike u ostvarivanje potpore toj inicijativi, "kako bismo kao Crkva dali do znanja gdje vidimo polazište za budućnost".

 >> Crkva i vjerske zajednice: BRAK = ŽENA + MUŠKARAC

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije