Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA POSVETE PRVOM PREDSJEDNIKU

U Velikom Trgovišću niče Centar Franje Tuđmana, bez Tuđmana: 'Radovi brzo napreduju'

storyeditor/2023-06-15/tudjman.jpg
Općina Veliko Trgovišće
15.06.2023.
u 23:09

U Centru za kulturu u Velikom Trgovišću, kaže općinski načelnik Robert Greblički, neće biti muzej ili neka memorijalna priča posvećena prvom hrvatskom predsjedniku

Radi se punom parom, a do lipnja sljedeće godine Centar za kulturu "Dr. Franjo Tuđman" trebao bi biti spreman za otvaranje. Rok je to, doduše, za izvođače radova na zdanju od 781 četvorni metar u Velikom Trgovišću, dok je tamošnji općinski načelnik uvjeren da će sve biti gotovo i prije, možda već u siječnju!

Nekad Zadružni dom

– Radovi stvarno brzo napreduju pa se nekako nadamo da će prvi posjetitelji u Centar moći već za sljedeći Dan općine – sprema se već sad Robert Greblički za sljedeću godinu, iako je prije tek mjesec dana predvodio ovogodišnju proslavu svoje lokalne jedinice. U poslu je od jutra do sutra jer nije Centar jedini projekt kojim se trenutačno Veliko Trgovišće bavi pa smo ga jedva uspjeli dobiti na telefon, a zvali smo jer smo primijetili promjenu ugovora s izvođačem radova na budućem multimedijalnom projektu pa se pobojali da im Centar nije naglo poskupio ili se prestao graditi.

– A ne, ne, riječ je o uvođenju podizvođača. Tvrtka koja je na javnom natječaju dobila posao gradnje Centra naša je domaća, to je tvrtka MDK Građevinar iz Velikog Trgovišća. Ali kao i svugdje u građevini danas, tako i kod nas na projektu sad rade Turci – pojašnjava nam Greblički, kojega pitamo i je li arhitektonski plan zgrade ostao isti. Mijenja li se štogod?

POVEZANI ČLANCI:

– Sve ide prema planu – veli općinski načelnik. A plan je da u rodnom mjestu prvog predsjednika, nedaleko od kuće u kojoj je rođen, na dvije etaže svoje prostore dobiju lokalne udruge, kao i buduće multimedijalno središte općine koje će biti otvoreno za posjetitelje. Sama investicija nešto je veća od 1,3 milijuna eura, većina novca stigla je iz Europske unije, a ono što se zapravo ondje radi jest rekonstrukcija nekadašnjeg Zadružnog doma, odnosno trenutačnog Doma kulture. Dograđuje se kat zgrade te lift i stubište na južnoj strani postojećeg zdanja, sređuju se kompletne instalacije, a sustav grijanja i hlađenja mijenja se u energetski učinkovitiji. I sam raspored prostorija, stoji u arhitektonskom projektu, bit će novi kako bi se "doprinijelo kvaliteti i funkcionalnosti same zgrade". Prostor za svoje probe na katu imat će, među ostalima, mažoretkinje iz Dubrovčana, puhački orkestar Mrzlo Polje, dok će se u prizemlju, u čijem će središtu biti pozornica, održavati različite priredbe, radionice i predstave. A s obzirom na to da će Centar nositi ime Franje Tuđmana, načelnika Velikog Trgovišća pitali smo i hoće li dio zdanja možda biti posvećen i njemu.

Park zagorskih ličnosti

– U smislu nekog muzeja ili memorijalne priče, ne. Naravno, u sklopu konferencijske sale, koja će biti svojevrsno središte Centra, bit će umjetnički radovi slikara iz naših udruga, moći će se tu vidjeti i nabaviti suveniri, ali budući da već imamo spomen-školu te samu rodnu kuću predsjednika Tuđmana, u Centru za kulturu nismo planirali dio posvećen baš njemu. Detalja će, međutim, svakako biti – objašnjava nam Robert Greblički koji je trenutačno u pregovorima s umjetnicima i za jedan drugi projekt. O njemu još ne želi mnogo otkrivati, sprema ga za ljeto.

– Ideja je uređenje parka blizu termi Tuhelj, napravit ćemo šetnicu i biciklističku stazu, ali planiramo da to bude park povijesnog sadržaja uz zagorske ličnosti – pomalo tajnovito otkriva nam Greblički što kani u parku u kojem će svoje mjesto zasigurno dobiti i njihov lokalac Tuđman. Projekti koje je Trgovišće realiziralo u proteklih godinu dana jesu sportski kompleks vrijedan četiri i pol milijuna kuna, sanacije klizišta te izgradnja reciklažnog dvorišta i nerazvrstanih cesta u gospodarskoj zoni. 

>> VIDEO Ekskluzivno: Pogledajte kako napreduju ‘jednostavni’ Pripuzovi radovi na Murteru bez građevinske dozvole

Komentara 5

DU
Deleted user
08:35 16.06.2023.

Treba napraviti eko selo koje će konkurirati Kumrovcu. Dva najpoznatija balkanska komunista iz Zagorja će biti značajan izvor prihoda tom opustošenom kraju.

RE
Refkomir
06:20 16.06.2023.

Ovo je projekt od strateskog znacenja za HR, mozes misllit. Da je jos malo pozivio, zavrsio bi u haskom zatvoru.

Avatar Tombstone
Tombstone
01:18 16.06.2023.

Bas kao sto I prezime veli, Tuljdjman nema veze s Zagorjem ni s Velikim Trgoviscem. I usput, hoce li I lokalna lgbtqpitd udruga dobiti prostorije? To je sad u modi, nemre se sam tak preskociti. No s druge strane tam nema povorki ponosa, tam se svi medjusobno znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije