Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
medicinsko osoblje

U Varaždinu i Osijeku većina u štrajku, u Rijeci tek pojedinci

bolnice (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
19.09.2013.
u 13:10

– Na svu sreću, nikakvih izgreda nema – kazao je sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin Dubravko Tršinski

Drugi dan štrajka u varaždinskoj je bolnici protekao mirno, baš kao i jučer.

– Na svu sreću, nikakvih izgreda nema – kazao je sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin Dubravko Tršinski.

Odgovornost prema poslu

Štrajku se, dodaje, priključio velik postotak liječnika i bolničkog osoblja, no točne je brojke teško procijeniti. – Mogu reći da je većina deklarativno za štrajk, ali imaju i odgovornost prema poslu i prema liječničkom i sestrinskom zanimanju i odrade ono što odraditi treba. Imaju svoju ideju za koju se imaju pravo boriti, ali da pritom nitko ne strada – dodao je Tršinski.

Nema komunikacije s upravom

Dok sanacijski upravitelj KBC-a Osijek Saša Lamza tvrdi da je tek dva posto ljudi u štrajku, predstavnica Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Leticija Drndić Antolić napominje kako štrajka 80 posto liječnika i medicinskih sestara u osječkoj bolnici.

– Situacija je identična kao i jučer. Pacijenti dolaze i obrađuju se – poručuje sanacijski upravitelj Lamza navodeći kako je jučer u KBC-u Osijek ležao 891 pacijent, obavljeno je 1657 pregleda bolesnika od kojih je 111 primljeno na ležanje i obavljeno je 60 operacija.

– Velik broj liječnika podržava štrajk, ali rade svoj posao – kaže on. Istodobno sindikalna čelnica osječkog KBC-a odgovara kako sve teče u savršenoj organizaciji štrajkaškog odbora.

– S upravom nema komunikacije, ali je 80 posto liječnika i sestara u štrajku, no svi smo na radnom mjestu – odgovara dr. Drndić-Antolić napominjući kako ni "ministar ne zna što radi, da se radi prema naputku koji je proslijedio, a prema kojemu 20 posto djelatnika mora biti na svojim radnim mjestima". – Pa da smo se držali toga naputka, pacijenti bi umirali kao muhe – poručila je ona.

Gužve veće, stanje i dalje normalno

-U splitskom KBC-u sve je normalno. Nemam podatak da je itko odbio raditi. Nikakav popis u bolnici nismo radili - izjavio je drugog dana štrajka sanacijski upravitelj splitskog KBC-a Kolja Poljak.

Gužva u bolnici ipak je bila veća nego prvog dana štrajka. Pacijenti su zabrinuti, ali svi koji su došli dobili su traženu uslugu.

Kao i prvog dana štrajka splitsku je bolnicu obišao i gradonačelnik Ivo Baldasar.

- Fasciniran sam što ljudi, iako štrajkaju, sve vrijeme rade - pohvalio je etičnost liječnika i medicinskih sestara.

Posao uobičajeno

U KBC-u Rijeka posao se odvija uobičajeno, incidenata nema. Od 541 liječnika, u jutarnjoj smjeni ih je radilo 375, a u štrajku ih 22. Od ukupno 1377 medicinskih sestara u jutarnjoj smjeni radilo ih je 594, u štrajku je tek jedna medicinska sestra.

Normalno funkcioniranje

Sanacijski upravitelj vinkovačke Opće županijske bolnice Dubravko Korenika ocijenio je rad vinkovačke bolnice drugog dana štrajka, normalnim.

– Bolnica funkcionira i u uvjetima štrajka jer se postupa prema zakonu i pacijenti ne smiju biti zakinuti za usluge koje im trebaju. Radi se koliko nalaže zakon, čak i više od toga pa nismo do sada zaprimili ni jednu primjedbu pacijenata – kaže Korenika, a sličan odgovor dobili smo i od dr. Zvonimira Juzbašića, predsjednika podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata za Vinkovce i Županju. Jedino je dodao da se povećao broj djelatnika koji su u štrajku pa ih je sada, tvrdi dr Juzbašić, 90 posto.

>> Sindikati pozvali štrajkaše da sutra u 5 do 12 izađu pred bolnice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije