Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSTAV ZAKAZAO

U tijeku evakuacija štićenika iz ilegalnog doma u Podravini: Godinama su u stečaju, a rade

Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
02.10.2020.
u 09:48

“I mi smo bili zatečeni tom informacijom. Nije mi jasno kako su zaposlenice mogle biti prijavljene ako dom nema dozvole za rad”, čudi se Sabolić.

U tijeku je preseljenje korisnika ustanove za smještaj starijih osoba u Podravini u kojoj je jedna zaposlenica zaražena koronavirusom.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o “Ustanovi socijalne skrbi – Domu za starije i nemoćne osobe Keris” u Legradu kod Koprivnice. Keris ima troje zaposlenih i 26 starijih korisnika. Poduzeće Keris d.o.o. koje je bilo vlasnik doma još 2016. završilo je u stečaju i izbrisano je iz registra, a Ustanova Keris koja je preuzela djelatnost potom je završila u likvidaciji.

Nije poznato kako je dom uopće mogao raditi jer ga nema u evidenciji Ministarstva socijalne skrbi. Šef Županijskog stožera Ratimir Ljubić naglasio je kako su im još 2015. godine zabranili rad. Godinu kasnije Keris d.o.o. je prestao postojati.

No, da je dom nesmetano radio pokazuje i vijest lani iz prosinca. Ustanovu su, naime, posjetili učenici osnovne škole u Legradu, a vijest je objavljena na školskim stranicama.

Ustanova i dom za starije pojavljuju se i na službenim stranicama Općine Legrad. Načelnik općine Ivan Sabolić također je bio iznenađen činjenicom da ta ustanova nema potrebne dozvole.

“I mi smo bili zatečeni tom informacijom. Nije mi jasno kako su zaposlenice mogle biti prijavljene ako dom nema dozvole za rad”, čudi se Sabolić.

Dio korisnika ustanove premješten je u četvrtak poslijepodne, a ostali će biti zbrinuti tijekom petka. Svima su uzeti brisevi i naložena im je samoizolacija.

Vlasnik i direktor doma Ladislav Sabo u početku je epidemiolozima odbijao dati podatke o korisnicima, ali kasnije je to ipak učinio. Inspektori Ministarstva socijalne skrbi danas će obaviti izvanredan nadzor u ustanovi.

Na telefone Kerisa u Legradu, unatoč više pokušaja, u petak se nitko nije javljao.

Komentara 2

BR
Branimir55
10:17 02.10.2020.

Firma, vlasnik doma u stečaju pa likvidirana. U županijskim službama ne znaju da im dom i dalje radi. Od gradskih vlasti isto nitko ne zna. Kao da se dom preselio u drugu državu. Svi se čude kako je to moguće. Kao "Začuđeni svatovi".

LI
liliZG
12:24 02.10.2020.

sada mi je konačno jasno....ako si u registru onda ti dolaze inspektori svakojakih vrsta, ako te nema , nemaš brige i radiš bez problema...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije