Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOZNAJEMO

Sveti Duh: U tri godine gotovo 100 prekida trudnoće zbog medicinskih indikacija

Zagreb: Klini?ka bolnica Sveti duh
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
10.05.2022.
u 18:07

U toj se gradskoj bolnici svi ginekolozi prizivaju na savjest kad je riječ o pobačajima na zahtjev, znači onima do 10 tjedana trudnoće odnosno do 12 tjedana od začeća, pa te pobačaje nitko ne obavlja

Od 2019. do 2022. u Kliničkoj bolnici Svet duh skoro stotinu pacijentica ostvarilo pravo na prekid trudnoće nakon desetog tjedna zbog medicinskih indikacija, doznajemo. U toj se gradskoj bolnici svi ginekolozi prizivaju na savjest kad je riječ o pobačajima na zahtjev, znači onima do 10 tjedana trudnoće odnosno do 12 tjedana od začeća, pa te pobačaje nitko ne obavlja. Međutim, obavljaju sve prekide trudnoće do 22. tjedna, koji su medicinski indicirani, primjerice, ako je na plodu  potvrđen Downov sindrom ili neki drugi zdravstveni problem. Kako nam je pojašnjeno sa Svetog Duha, svih ovih gotovo stotinu prekida trudnoće u toj su bolnici i obavili, nisu pacijentice slali drugamo.

Za pobačaje koje ne mogu obaviti na Svetom Duhu, imaju sklopljene ugovore o poslovnoj suradnji s tri duge zdravstvene ustanove. Tako pacijentice šalju na Merkur, s kojom je Sveti Duh ugovor o ovom obliku poslovne suradnje sklopio u ožujku ove godine, u KBC Sestre milosrdnice s kojom su ugovor sklopili još prije više od sedam godina i nije raskinut, iako su se svojedobno ginekolozi iz Vinogradske bunili da ne žele raditi posao kolega koji ga odbijaju, te u jedinu privatnu kliniku u kojoj se obavljaju i pobačaji, Podobnik.

Očekuje se da će inspekcijski nalaz iz Svetog Duha, bolnice koja je donijela pozitivnu odluku o prekidu trudnoće Mirele Čavajde ali je ne može sama i obaviti, biti gotov danas.

VIDEO Rasplet događanja! Slovenski liječnici odobrili prekid trudnoće Mireli Čavajdi

Komentara 1

SA
SarumanovBrat
23:56 10.05.2022.

Podržavam pravo žena na abortus naročito kod naših romskih sugrađanki. zamolio bih ovim putem udruge koje se bave tom problematikom da se bore za prava romkinja po tom pitanju i da ih ohrabruju na abortuse. Hvala. 3 puta ste mii obrisali komentar, ne znam zašto samo želim ono što vi želite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije