Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danica Juričić Spasović

'Zvali su me da dođem u Možemo. Nisam mogla, osjećala bih se kao pretrčko'

Danica Jurcic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/7
26.10.2021.
u 11:58

Govorila je o motivima za kandidaturu, stanju u SDP-u, zašto je "zaratila" s Gordanom Marasom preko Facebooka te tko je u stranci nagovara na to da povuče kandidaturu

Kandidatkinja za predsjednicu zagrebačkog SDP-a Danica Juričić Spasović gostovala je danas u studiju televizije Večernji list.

Govorila je o motivima za kandidaturu, stanju u SDP-u, zašto je "zaratila" s Gordanom Marasom preko Facebooka, tko je u stranci nagovara na to da povuče kandidaturu u korist nekog drugog kandidata i o tome što je bilo dok je radila kao glasnogovornica u Uredu predsjednika za vrijeme Ive Josipovića i SDP-a dok ga je vodio Zoran Milanović te o "tvrdoj kohabitaciji" između Vlade i Pantovčaka.

Emisiju je vodila Petra Maretić Žonja.

Što vas je motiviralo za kandidaturu? 

– Bila sam više uz bok najvišim dužnosnicima, a u politici sam preko novinarstva dulje od  20 godina. Stranka radi jako loše i to me motiviralo. Ako ne uspije, mogu barem reći da sam pokušala. Dolaskom Bernardića dobila sam otkaz, a kada su me zamolili na prošlim izborima da se kandidiram na mjesnim izborima, rekla sam: "Dapače!" Zvali su me i iz Možemo!, ali sam rekla da ne mogu jer bih se osjećala kao nekakav pretrčko.

Jedina ste žena od pet kandidata, je li došlo vrijeme za ženu?

– Uvijek je vrijeme za ženu, pogotovo u socijaldemokraciji. Mislim da se tu osjećaju oni stakleni stropovi, a vidim dosta dobre kadrove među članicama. Ja bih išla na varijantu da je najbitnija kvaliteta svakoga od nas tako da ta komponenta što sam žena nije jedino što je bitno, ali u nekim okolnostima smatram da je to važno. Kod mene je krenulo najprije ''hajde odustani'', ako ste poslali ljudima pravila izbornog natjecanja i ako oni to zadovoljavaju, ne vidim razlog da bilo koga odgovaramo od toga. Ono što mi je bilo potpuno neprihvatljivo jest pokušaj političkog trgovanja nižim političkim funkcijama. To je sve sigurno bilo u korist kandidata Viktora Gotovca. Ne možete se ponašati neprogresivno, očekivati promjene u stranci, a pritom se stalno zaboravlja ono što je najvažnije – članovi. Oni nisu glasačke kutije, zato i izlaze iz stranke. 

Jeste li razgovarali s Grbinom ili Gotovcem o tome?

– Od samog početka pitali su me jesam li ikoga pitala od većih političkih kadrova, a ja sam rekla da meni ne treba nečije dopuštenje, meni je bitno samo mišljenje članova. Neću tako voditi svoju kampanju, želim postaviti nekakav novi politički dogovor. 

Što biste vi napravili drukčije?

– Imam energiju i znanja i vidim što treba napraviti. Ovo su posljedice dugoročnog zanemarivanja članova. Niz struja htjelo je imati svoju bazu članova s kojima će mešetariti okolo, a što će biti s građanima – nije bitno. Jako puno naših članova nema političku edukaciju, razumijem lobiranje i ono je potpuno legitimno, ali uzeti cijelu stranačku strukturu da radi za jednog čovjeka, to nije okej. Članstvo zaslužuje da ga se stavi na prvo mjesto i da ga se informira o onome što se događa. 

Hoće li se predsjednik zagrebačkog SDP-a kandidirati za gradonačelnika?

– Tako možemo doći i do predsjednika države. Nitko vam neće reći ''ne'', ali mi smo u situaciji gdje je smiješno govoriti da se vidim kao gradonačelnica. Kad druge pitaš žele li voziti avion, rekli bi da ne žele jer ne znaju, ali državu bi svi vodili. 

Kako gledate na glasine da imate jako male šanse i da nemate podršku?

– Ne znam tko to može znati, osim ako nema popis članstva. Netko je morao nazvati puno ljudi da bi to mogao reći sa sigurnošću. Kandidirala sam se jer mislim da stranka s ovakvim načinom rada nema nikakve šanse. Ako ne prođem, ne smatram da je to poraz, bitno je kako sam vodila kampanju. Meni su dugo predlagali da se kandidiram i za predsjednicu i potpredsjednicu, to mi ne pada na pamet. Time pokazujem da mi je bitno samo doći do neke pozicije, a ne da zaista smatram da sam sposobna voditi SDP u Zagrebu.

Kako gledate na isključenje velikog broja članova? 

– Taj proces je istodobno trajao predugo i prekratko. U globalu naravno da to nije dobro i da vi novinari do komentirate. To je posljedica dugoročnog nerada s članovima – imam susjeda koji je bio na listi SDP-a, ali ga nisam vidjela nigdje. Sada je u Možemo! jer ga u SDP-u nitko nikada nije pitao ili pozvao. Osim toga, imali smo veliki broj članova koji su prestali plaćati članarinu i tu možda dođemo do pasivnih članova koji ne plaćaju članarinu, ali su tu. 

– Nemam sve informacije, ono što je do mene došlo jest da je stranka dobila presudu od 86.000 kuna zbog toga što se Maras unatoč svim upozorenjima prije europskih izbora u Saboru reklamirao na svom laptopu. Njemu bih onda predložila da plati kaznu koju je stranka dobila zbog njega. Trebaju početi razgovori, možda će se neki htjeti vratiti, a možda će doći i neki novi članovi. Ja sam rekla da bih Marasa ranije pobijedila na izborima pa je on meni rekao da predložim Grbinu da ga vrati u stranku pa će me onda pobijediti. Poanta te rasprave nije bilo da zaratimo, poanta je bila da mu kažem da nije bez putra na glavi. Ako se čovjek toliko silno želi vratiti, onda to treba razmotriti, ali ne može se raditi na način na koji je to do sada funkcioniralo. 

Vama se kao minus uzima činjenica što ste tužili stranku i da ste se sindikalno organizirali nakon što je Davor Bernardić postao predsjednik SPD-a?

– Ja tu nisam imala mandat nego sam dobila otkaz. Prema zakonu, ja mogu biti članica sindikata i istodobno voditi radni spor. Radni spor je na sudu, ima svoj tijek, ja i ne tražim povrat na radno mjesto. Mislim da u jednoj ovakvoj stranci treba postojati nulta tolerancija na kršenje radnih prava. Što se tiče Sindikata, mi smo se učlanili u nešto što postoji izvan SDP-a 20 godina. Pa ne može socijaldemokratskoj stranci biti čudno sindikalno udruženje u 21. stoljeću. 

Bili ste šefica kabineta Ive Josipovića, kako gledate danas na ovu tvrdu kohabitaciju?

– Mislim da se ovo danas sve ponavlja. U vrijeme Josipovića i Milanovića dala sam intervju i rekla sam da se trebaju pozabaviti problemima koji su bitni. Oni će uvijek biti u prepucavanjima i to je nemoguće. Meni se sviđa što je Milanović otvorio temu pravosuđa i mislim da je to važno. 

>> VIDEO Nove preporuke HZJZ-a: Tko ne mora u karantenu, što napraviti ako ste bili u bliskom kontaktu...

Komentara 13

ST
stefj
12:17 26.10.2021.

He, he, možemo, ali ona nije mogla...

Avatar Dokman
Dokman
11:24 26.10.2021.

e pa oće centrala da pogreši jednom, ali ne sto puta. Slušajte druže možda ste dobili pogrešan broj, al ste dobili onoga kog ste tražili...

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
16:27 26.10.2021.

Danica Spasovic i Rada Boric ima da spasu ceo Zagreb od Hrvata koji bi hteli da pravu neki svehrvatski glavni grad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije