Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burne reakcije

U Srbiji šok zbog oslobađanja ubojica novinara: 'Ovo je zemlja mraka. Nijema sam'

Beograd: Položeni vijenci gdje je 1999. godine ubijen novinar Slavko Ćuruvija
Foto: Milos Tesic/ATA Images/PIXSELL
1/4
04.02.2024.
u 16:02

Odbačena presuda pripadnicima srbijanske tajne službe osuđenima za ubojstvo Slavka Ćuruvije

Odluka Žalbenog suda u Beogradu kojom su oslobođena četvorica pripadnika srbijanske tajne službe osuđena za ubojstvo poznatog novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine šokirala je Srbiju, ili barem demokratski dio Srbije. Niži sudovi dvaput su nekadašnjeg šefa tajne službe Radomira Markovića i trojicu visokih dužnosnika te službe, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, proglasili krivima za ubojstvo novinara i vlasnika listova Dnevni Telegraf i Europljanin osudivši ih na ukupno sto godina zatvora, ali Žalbeni je sud presudio da nema dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su četvorica osuđenih kriva za to kazneno djelo.

Odluka je izazvala burne reakcije u Srbiji. Ćuruvijina kći Jelena Ćuruvija šokirana je "skandaloznom presudom" i poručuje da ta odluka šalje "zastrašujuću poruku" svim novinarima i svima koji se bore za slobodu govora. "Ova je presuda dokaz da mračne sile devedesetih još uvijek vladaju ovom zemljom. Ovo je zemlja mraka. Nijema sam", izjavila je za portal Cenzolovka.

Ćuruvijina partnerica Branka Prpa ističe da je odluka "katastrofalna" i da je cijeli postupak bio "farsa", ocjenjujući da se ovdje radi o namjeri režima da se taj slučaj ne riješi. Predsjednik Komisije za istraživanje ubojstava novinara Veran Matić u pisanoj izjavi poručuje da je ovo tužan dan kada je riječ o nekažnjivosti ubojstava novinara, a opozicijska čelnica Marinika Tepić na društvenoj mreži X podsjeća na neobičnu koincidenciju.

VEZANI ČLANCI:

"Osvetio se! Nema kazne za ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije! Ubijen u vrijeme Vučića koji mu je prijetio. Počinitelji oslobođeni u vrijeme Vučića. Krug se zatvorio", napisala je Tepić podsjetivši na činjenicu da je Vučić, tada kao ministar informiranja u vladi Slobodana Miloševića i glavni tajnik Srpske radikalne stranke, javno prijetio Ćuruviji, što je ilustrirala naslovom Vučićeva intervjua iz tog vremena pod naslovom "Osvetit ću se kad-tad Slavku Ćuruviji za laži koje o meni objavljuje Dnevni Telegraf", kao i na činjenicu da su, kako kaže, počinitelji tog ubojstva oslobođeni u vrijeme kada je Vučić predsjednik države.

Iz fondacije "Slavko Ćuruvija" naglašavaju da ova presuda predstavlja jasan znak da se Srbija nije u stanju obračunati s "najmračnijim dijelovima" tajnih službi iz devedesetih, koje, kako kažu, i dalje imaju ogroman utjecaj na pravosuđe i politiku, a predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever ocjenjuje da oslobađajuća presuda predstavlja "potpuni slom" sustava, koji šalje jasnu poruku da zločin – ubojstvo novinara – ostaje nekažnjen.

VIDEO Milanović: 'Plenković je izmislio da se državni odvjetnik postaje natječajem, ovo je prljavi zdenac'

Komentara 4

DJ
DjuroPucar
01:54 06.02.2024.

Moguce je da istraga nije bila na visini i nije prikupila kvalitetne dokaze krivnje. Onda sudu nista ne ostaje drugo.

DU
Deleted user
08:21 05.02.2024.

S obzirom da je to zemlja trećeg svijeta i na ljestvici korupcije drži 104. mjesto presuda je više nego očekivana.

CV
car_vukota
17:01 04.02.2024.

Vrana vrani oči ne vadi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije