Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Sloveniji

Cerar: Nećemo popustiti kad je riječ o našim pravnim interesima

Andrej Plenković i Miro Cerar
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/2
Autori: Bojan Arežina, Hina
24.04.2018.
u 12:28

– Nismo obavili neki temeljitiji razgovor o tome jer smo ovdje još uvijek u nekoj slijepoj ulici – rekao je Cerar odgovarajući na pitanje novinara.

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je nakon sastanka na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Brdu kod Kranja, na kojemu sudjeluje i premijer Andrej Plenković, kako Slovenija podržava dijalog oko arbitraže s Hrvatskom ako je 
dijalog moguć i ako ima smisla, dodajući da je s Plenkovićem održao kraći razgovor.

– Nismo obavili neki temeljitiji razgovor o tome jer smo ovdje još uvijek u nekoj slijepoj ulici – rekao je Cerar odgovarajući na pitanje novinara.

– Slovenska vlada i ja vrlo smo otvoreni za dijalog, ali onda kad on ima smisla – dodao je.

– Nećemo popustiti kad je riječ o našim pravnim interesima – također je rekao Cerar odgovarajući na pitanja o arbitraži i Ljubljanskoj banci.

Cerar je u govoru rekao kako će Slovenija i dalje podržavati države koje to žele u njihovu putu u euroatlantske integracije. Izrazio je podršku širenju EU-a.

– Kod svih procesa pomoć Slovenije dobro je prihvaćena, prepoznata i također cijenjena – rekao je Cerar, dodajući da je Slovenija odigrala važnu ulogu u zatvaranju balkanskog migracijskog puta.

Susret je ocijenio vrlo uspješnim te je na tome zahvalio svim sudionicima. Donesena je odluka o budućim predsjedavajućim državama, sljedeće će biti Sarajevo pa Priština, rekao je Cerar.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da se regija treba snažnije ekonomski povezati.

– BiH će svoje predsjedavanje prije svega fokusirati na dva cilja: članstvo u EU i svim asocijacijama koje jamče mir, sigurnost i ekonomski prosperitet – rekao je Zvizdić.

Na pitanje je li s Plenkovićem razgovarao o Pelješkom mostu, odgovorio je da su dogovorili njegov posjet Hrvatskoj koji će uslijediti vrlo brzo i koji će biti prilika da se definiraju modeli koji će ići prema prihvatljivom rješenju.

Proces pokrenut 1996.

Na sastanku se razgovara o proširenju Europske unije, sigurnosti, perspektivi za mlade i digitalnoj preobrazbi društva, što su prioritetna područja slovenskoga predsjedanja SEECP-om.

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi pokrenut je 1996. godine u Sofiji radi jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti, a sudionice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo.

Hrvatska je predsjedala SEECP-om dva puta, od 2006. do 2007. te od 2016. do 2017. godine. Do sredine godine inicijativom predsjedava Slovenija koja je i domaćin ovog summita.

Na jučerašnjem uvodnom sastanku visokih predstavnika ministarstava vanjskih poslova zemalja sudionica dogovoreno je da će inicijativom nakon Slovenije jednu godinu predsjedavati BiH, a onda će tu ulogu preuzeti Kosovo.

Andrej Plenković i Miro Cerar
1/20

Slovenski mediji upozoravaju da Plenkovićev dolazak u Sloveniju na regionalni skup na vrhu dolazi u vrijeme zaoštrenih odnosa Ljubljane i Zagreba te u osjetljivo vrijeme pred parlamentarne izbore u Sloveniji koji se održavaju za manje od 6 tjedana, što ograničava manevarski prostor za eventualni pomak u nekom od otvorenih bilateralnih pitanja između dviju država.

"Hrvatski je premijer zadnji put u Sloveniji prije današnjeg sastanka na Brdu kod Kranja bio prije skoro godinu dana, kad je došao poručiti da su odnosi među državama dobri i prijateljski, ali da Hrvatska ne priznaje arbitražu o granici i da je za nju ta presuda nepostojeća. Slovensko-hrvatski odnosi danas ne samo da nisu ni dobri ni prijateljski nego su na najnižoj razini, a komunikacije među državama praktično i nema", navodi u utorak u komentaru ljubljansko Delo te dodaje da takvi odnosi dviju članica EU i NATO-ova saveza ne mogu biti uzor za druge.

Komentara 30

KO
koraknaprijed
12:48 24.04.2018.

Ovi naši susjedi ne da su samo prevaranti,oni su dosta glupi i tvrdoglavi.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
12:50 24.04.2018.

U svemu ovome začuđujuća je hrvatska indolentnost i slovenska agresivnost u nastojanju dobiti ono što im ne pripada. Srbija je bar pokušala silom ostvariti svoje teritorijalne pretenzije, a slovenski političari se služe raznoraznim smicalicama.

TH
thira
12:42 24.04.2018.

Cerar, nisu to vasi pravni interesi, jer pravo nije na slovenackoj strani. Rijec je iskljucivo i jedino o interesima (htjeli biste vise mora, a koje vam ne pripada).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije