Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezona kolinja

U Slavoniji bi se opet mogla pojaviti trihinela?

svinje
Ivica Galović/PIXSELL
30.11.2014.
u 21:00

Veterinarski stručnjaci na početku sezone svinjokolja upozoravaju kako bi se ova opaka bolest koju prenose glodavci, mogla pojaviti

Iako je na istoku Slavonije gotovo iskorijenjena trihinela zahvaljujući sustavnom deratizacijom seoskih dvorišta i sviješću građana koji redovito donose uzorke mesa na kontrolu na trihinelu, veterinarski stručnjaci na početku sezone svinjokolja upozoravaju kako bi se ova opaka bolest koju prenose glodavci, mogla pojaviti.

- Trihinela se nije iskorijenila, ali se uveliko smanjio broj variranih životinja. Ove godine zasad nemamo niti jedan uzorak pozitivan, no nagodinu bi se mogla bolest pojaviti zbog moguće najezde glodavaca - kaže dr.vet. Josip Krešić, voditelj Veterinarske stanice Vinkovci gdje se godišnje pregleda 5 do 6 tisuća uzoraka. Zato preporučuje deratizaciju dvorišta i obveznu kontrolu mesa, ali ne samo od jedne svinje već od svih koje su u jednom domaćinstvu zaklane.

>> Županija sufinancira trihineloskopski pregled mesa

Ključne riječi

Komentara 2

I0
ivica_01
21:40 30.11.2014.

šta pumpate gluposti,ocete i zadnji ponos svojim natpisima uništiti,slavonske delicije vole svi,nema zdravije od masti,iako ste prije par godina forsirali ulje... treba kontrole svakako,a tko kontrolirala uvoz,velike trg.lance...šta jedemo po akciji,krepanoo meso,zato;jedan naše,a bolest provjeravajte u konz.lidlu,kauflandu, (porijeklo rumunjska,novi zeland)

SS
sokac sa drave
13:37 01.12.2014.

Tipicni clanak mesnog uvoznog lobija,zele nam zabraniti klanje ponos i visestoljetnu tradiciju Slavonaca.Zamislite nema trihinele ali ce se mozda iduce godine pojaviti.Ako nam to zabrane,vec su nam hlace skinuli.To bi u konacnici znacilo da moramo obavezno skiniti i gacice.Ja kao Slavonski nacionalist se nadam da nisam usamljen i da cemo se protiv te sulude ideje organizirati ostrije nego oni neradnici na rivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije