Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukrali ploču

U Sl. Brodu nestao vrijedan reljef 'Cravatten statt'

reljef, Slavonski Brod, portal (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
08.02.2013.
u 21:06

Grad Slavonski Brod prije nepunih 5 godina prihvatio je hvale vrijednu inicijativu Academie Cravatice da se uz šetalište u blizini Save postavi taj monumentalni brončani reljef

Sa postolja na šetalista uz Savu u Slavonskom Brodu otuđen  je veliki brončani reljef \"Cravatten Statt\". Ovaj vrijedan kulturni spomenik djelo je akademskog kipara Petra Ujevića, a postavljen je u listopadu 2008.godine na velikom betonskom postolju (200x200 cm) u parku tik uz ljetnu pozornicu \"Malog gradskog kupališta\" i restoran \"Brođanka\". Uzorno predstavlja trodimenzionalnu repliku povijesnog zemljovida iz 17. stoljeća koji se i danas čuva u Državnom ratnom arhivu u Beču, a na kojem je upravo središte Slavonskog Broda označeno kao \"Cravatten statt\" - grad kravate, pa tako i Hrvatska njezina domovina. Grad Slavonski Brod prije nepunih 5 godina prihvatio je hvale vrijednu inicijativu Academie Cravatice da se uz šetalište u blizini Save postavi taj monumentalni brončani reljef koji će Brođane, a i brojne turiste koji navraćaju u grad trajno podsjećati na zemljovid iz 1697. godine,  Cravatten Statt i sveprisutnu kravatu.

Nizozemski kartograf Nikola Sparr De Bensdorf izradio je koncem 17.stoljeća zemljovid područja današnjeg Slavonskog Broda i okolice. U nastojanju da zabilježi što precizniji raspored vojnih snaga Habsburške monarhije prema Osmanskom carstvu, kako konjice i pješaštva tako i zapovjednog mjesta u sklopu brodske Utvrde. Za razdoblje od 10-12 listopada 1697.godine unio je i brojne toponime, između ostalog i naziv Cravatten Statt. Taj arhaični oblik u njemačkom jeziku za jedan hrvatski grad potvrđuje etimologiju te rijeći i u značenju kravata, u kojem je ostala u primjeni u većini jezika do naših dana i pokazuje da kravata potiče od Hrvata.

U Gradskoj upravi potvrđuju nestanak ovog djela o čemu je nakon izlaska na teren i utvrđivanja činjeničnog stanja komunalni redar izvjestio policiju. U nadi da će se Cravatten Statt što prije vratiti na svoje mjesto jedino što nam preostaje jest da čekamo i da se dobrano začudimo koliko zloće, želje za vandalizmom i nepoštivanjem vlastite kulturne baštine može biti u jednom, a obzirom na značajnu \"kilažu\" ovog djela i više počinitelja.

Ključne riječi

Komentara 3

GO
godfather2
23:15 08.02.2013.

U ovome se gradu nema što jesti.ljudi mole hranu na svakome ćošku,a političari si zavrču ture pića već u ranim jutarnjim satima u društvu renomiranih zagrebačkih odvjetnika......ima se,može se.

Avatar gusjenica
gusjenica
12:38 09.02.2013.

Bez trideset tisuća radnih mjesta ovaj grad ne može opstati. Hoće li ih više ikada imati ?

Avatar oris2
oris2
14:42 09.02.2013.

zakaj ne pokazhu kak to zgleda ,mozda je to taj koje sam nasel vmojem dvoristu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije