Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

U Širokom Brijegu čak 14 kandidata koji nemaju stranku

Izbori
14.07.2012.
u 10:33

U općinama ZH županije u imaju čak 24 neovisna kandidata za općinska vijeća, od čega je čak 14 u Širokom Brijegu

Neovisni kandidati u relativno kratkoj povijesti demokratskih izbora u Bosni i Hercegovini nisu imali previše uspjeha u izbornim utrkama. Tek u nekoliko slučajeva dogodilo se da neovisni kandidati ili liste neovisnih kandidata osvoje mandat na nekoj od razina vlasti u BiH. Izuzetak nisu ni lokalni izbori, gdje se, po pravilu, prijavljuje najveći broj neovisnih kandidata.

Broj kandidata

Ukupno 279 neovisnih kandidata za redovite vijećničke ili načelničke mandate ovjereno je za predstojeće lokalne izbore. Od toga su 33 neovisna kandidata za načelnika općine, a ostali su ovjerili kandidature za općinska vijeća u Federaciji, odnosno skupštine općina u Republici Srpskoj. Po dva neovisna kandidata za načelnike natjecat će se u općinama Kreševo, Novo Goražde, Srebrenica i Zenica, a po jedan u Bužimu, Srebrenici, Jajcu, Trebinju, Novom Travniku, Foči (FBiH), Foči (RS), Doboju, Velikoj Kladuši, Čeliću, Bugojnu, Pelagićevu, Visokom, Sapni, Kupresu, Brezi, Palama, Vitezu, Bosanskom Petrovcu, Bihaću, Kaknju, Odžaku, Tuzli, Bijeljini, Širokom Brijegu i Ključu. Iako je za izbore za općinska vijeća ovjereno 246 neovisnih kandidata, različit je njihov broj od općine do općine. Štoviše, ima općina u kojima uopće nema neovisnih kandidata, dok s druge strane ima nekoliko općina s iznimno velikim brojem takvih kandidata. Primjetno je to i u županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom pa tako primjerice u Širokom Brijegu ima čak 14 neovisnih kandidata. U susjednim Grudama pet je neovisnih kandidata, a u Ljubuškom četiri. Za razliku od ostalih općina ZHŽ-a u Posušju je tek jedan neovisni kandidat. Na prostoru HNŽ-a najveći interes neovisni kandidati pokazali su u Jablanici, gdje će ih na izborima u listopadu biti devet. U Stocu su ovjerene kandidature četiri neovisna kandidata, a u Konjicu i Rami-Prozoru po jedna. Ni u središnjoj Bosni nije zabilježen veći interes neovisnih kandidata pa će tek po jedan kandidat biti u Vitezu i Kiseljaku. Slična situacija je i u Posavskoj županiji, gdje su samo u jednoj općini, Orašju, ovjerene dvije neovisne kandidature za općinsko vijeće. Iako je politička situacija u HBŽ-u konstantno užarena, to nije motiviralo veći broj neovisnih kandidata da se okušaju na izborima. Od svih općina ove županije, samo u Livnu će biti dva neovisna kandidata.

Zajedničke liste

Zanimljivo je da su neki neovisni kandidati u Širokom Brijegu i Orašju prijavili zajedničke liste, pokušavajući tako iskoristiti prednosti ovakvog nastupa na izborima. Neovisnu listu SOS u Širokom Brijegu čine četiri, a Neovisnu listu Hrvatski glas u Orašju dva neovisna kandidata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije