Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVO OVOGODIŠNJE USKLAĐIVANJE

Dobra vijest za umirovljenike: Rastu mirovine, evo koliko povećanje analitičari predviđaju

Šibenik: Početkom mjeseca stvaraju se velike gužve ispred banaka zbog isplate mirovina
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/8
23.01.2024.
u 17:25

Siječanjskim usklađivanjem mirovine bi trebale rasti za 4,68 posto, a porast će svim umirovljenicima uz retroaktivnu isplatu razlike.

Stiže prvo usklađivanje mirovina u ovoj godini, no kako Državni zavod za statistiku još nije objavio prosječnu plaću za lanjski prosinac, na temelju koje se radi usklađivanje, ne može se precizno odrediti za koliko bi mirovine trebale porasti. Ipak, prema izračunu analitičara mirovinskog sustava i člana Glavnog savjeta Hrvatske stranke umirovljenika Željka Šempera, siječanjskim usklađivanjem mirovine bi trebale rasti za 4,68 posto, a porast će svim umirovljenicima uz retroaktivnu isplatu razlike.

Usklađivanje mirovina provodi se na temelju službenih statističkih podataka o stopi rasta potrošačkih cijena i prosječne plaće u prvih šest mjeseci prošle godine. Dosad je poznato da je inflacija u prvom polugodištu prošle godine bila niža za tri posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, a bruto plaće veće za oko 5,4 posto. Uzme li se omjer usklađivanja od 70 prema 30, proizlazi spomenuto povećanje od 4,68 posto, piše Novi list.

Šibenik: Početkom mjeseca stvaraju se velike gužve ispred banaka zbog isplate mirovina
1/8

To bi značilo, kako je za Dnevnik.hr izjavio Žarko Delač iz Hrvatske stranke umirovljenika, da će "onaj tko ima 1.000 eura mirovinu, dobiti recimo 50 eura". – Onaj tko ima 300 eura mirovinu, taj bi dobio negdje oko 15 eura – dodao je Delač.

Inače, od prvog srpnja, kada slijedi drugo ili srpanjsko usklađivanje mirovina, koristit će se povoljniji omjer od 85 prema 15, što je velikim dijelom rezultat pregovora državnih i javnih službi o povećanju plaća i rasta minimalne plaće. 

VEZANI ČLANCI:

Zadnjim usklađivanjem u srpnju prošle godine došlo je do rekordnog rasta mirovina od 8,42 posto, dok su siječanjskim usklađivanjem prošle godine mirovine rasle za 5,37 posto. Tako je prosječna mirovina za kolovoz isplaćena u rujnu prošle godine iznosila 446,69 eura te je nakon usklađivanja porasla za 31,72 eura u odnosu na prosječnu mirovinu za srpanj, pa je udio mirovine u odnosu na plaću dosegnuo 39,15 posto.

VIDEO Plenković komentirao Komšića

Komentara 17

CR
crnikruh
22:48 23.01.2024.

Sve je ovo sa mirovinama je nevjerojatno sa realnim saznanjem da da realna prosječna mirovina ne bi mogla biti veća od 100 Eura, prema onom da je prosječna plaća u propaloj državi bila oka 100 DEM-a, kada imamo veliki postotakk umirovljenika sa kraćim stažem od 35 godina, umirovljenike koji su radili 30 godina i već su više od 30 godina u mirovini.

DU
Deleted user
06:53 24.01.2024.

Dobra mjera bila bi zabrana ugradnje otpadomata na kontejnerima koji sprečavaju umirovljenike da si nakon zaslužene mirovine mogu financijski popraviti standard, fizički biti aktivni i naravno kretati se u prirodi kako bi imali manji ugljični otisak. Bravo za premijera i HDZ, možda Andrej ne zna što Nina radi, ali zna što ti radiš!

DA
dadalina
09:23 24.01.2024.

Koliko god doprineo društvu nije dovoljno jer nemaš fakultet ili nisi u politici . Koji puno rade moraju i manje jesti. Koji imaju fakultete jedu obilno a onda u teretanu skidati kile. Sramota je da na konto fakulteta možeš pljačkatii one koji su to omogucili. I onda kada odu u mirovinu nemoraju kopati po kontejnerima.Gdje je nestao čovijek?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije