Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u svijetu

U Slovačkoj krenuo drugi krug nacionalnog testiranja na koronavirus

Testiranje u Slovačkoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.11.2020.
u 17:08

WHO je zabilježio 581.679 slučajeva širom svijeta u zadnja 24 sata. To je preko 24.000 slučajeva više od zadnje najviše dnevne brojke zabilježene 31. listopada.

U svijetu je trenutno 13,173,031 aktivnih slučajeva koronavirusa, od čega 1% ili 90,899 oziljnih ili kritičnih. 35,286,040 ih se oporavilo, a 1,249,434 ih je umrlo. 

Tijek događaja: 

17:10 - Slovačka je u subotu pokrenula drugi krug nacionalnog testiranja na koronavirus, nakon prvog vala koji je prošli tjedan pokazao da je više od jedan posto od 3,6 milijuna testiranih pozitivno.

"Doslovno smo otkrili atomsko oružje protiv COVID-19", rekao je u petak novinarima premijer Igor Matovič, pohvalivši visok odaziv svojih sugrađana testiranjima provedenim prošli tjedan. 

Antigenski testovi daju brze rezultate, ponekad je za njih dovoljno tek nekoliko minuta, no oni se ne smatraju toliko pouzdanima kao PCR testovi, kod kojih se bris nosa i grla šalje na analizu u laboratorij.

17:00 - Izvršni direktor farmaceutskog diva AstraZeneca objavio je u subotu da bi cjepivo protiv koronavirusa moglo biti spremno za uporabu krajem prosinca, a čeka se odobrenje.

"Regulatori stalno rade s našim podacima. Budu li brzi, kada budemo spremni možemo početi cijepiti ljude u siječnju, moguće krajem prosinca", rekao je Pascal Soriot, a prenosi švedski list Dagens Nyheter.

Anglošvedski proizvođač lijekova u suradnji s britanskim Sveučilištem Oxford razvija cjepivo protiv koronavirusa i upravo se njihov rad svrstava među one koji najviše obećavaju u utrci za lijekom protiv pandemije COVID-19. 

15:15 Danska i Sjedinjene Države su među šest zemalja koje su prijavile pojavu novih slučajeva koronavirusa povezanih s farmama kanadske kune, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Italija, Nizozemska, Španjolska i Švedska su preostale države koje su otkrile SARS-CoV-2 među kanadskim kunama, navodi WHO u priopćenju. Danska je na sjeveru zemlje uvela stroge mjere nakon upozorenja da je koronavirus mutirao i prešao s kuna na ljude, pri čemu ih se zarazilo 12.

Službeni Kopenhagen je upozorio da bi mutacija mogla ugroziti učinkovitost bilo kojeg budućeg cjepiva, naloživši klanje svih 15-17 milijuna kanadskih kuna u zemlji, koje se uzgajaju radi krzna.

14:57 Indija je zabilježila rekordnih 50.356 slučajeva zaraženih, zbog čega se ukupan broj popeo na 8,46 milijuna, što su podaci koje je ministarstvo objavilo u subotu.

Indija nakon SAD-a ima najveći broj slučajeva zaraženih u svijetu, no bilježi siguran pad od rujna, unatoč početku hinduističke sezone festivala.

U posljednja 24 sata umrlo je 577 osoba, zbog čega se ukupan broj smrtnih slučajeva popeo na 125.562, reklo je ministarstvo. 

14:57 Rusija je prijavila 20.396 novih slučajeva zaraze koronavirusom u subotu, uključujući i 5829 u glavnom gradu Moskvi, zbog čega ukupan broj zaraženih od početka pandemije iznosi 1.753.836.

Vlasti su također prijavile 364 smrtna slučaja povezana s koronavirusom u posljednja 24 sata, zbog čega je ukupan broj umrlih narastao na 30.251.

Ukrajina je prijavila 10.746 zaraženih od covida-19 u posljednja 24 sata, rekao je ministar zdravstva u nedjelju.

14:56 Europske države u subotu izvještavaju o novim rekordima u broju novooboljelih i umrlih od covida-19, pa je Mađarska prijavila rekordnih 107 umrlih u protekla 24 sata, a Poljska rekordnih 27.875 novooboljelih.

Mađarska vlada izvijestila je da se broj novih dnevnih slučajeva popeo za 5314. Broj hospitaliziranih pacijenata koji su zaraženi covidom-19 narastao je za 5612, s time da se 405 pacijenata nalazi na respiratorima.

Austrija je prijavila rekordno visokih 8421 slučajeva zaraze u posljednjih 24 sata, izvijestile su u subotu novine Kronen Zeitung. U Poljskoj su covid pacijenti zauzeli 20.249 kreveta, od ukupno 30.896. Oko 1813 od ukupno 2357 respiratora zauzeto je, pokazali su podaci ministarstva zdravstva. Broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj porastao je za 23.399 te ukupno iznosi 642.488, što su informacije koje je u subotu podijelio Institut Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti.

Broj prijavljenih smrtnih slučajeva narastao je za 130 na ukupno 11.226, pokazali su podaci. Češka je prijavila 11.549 novih slučajeva koronavirusa 6. studenog, zbog čega se ukupan broj slučajeva od početka pandemije popeo na 403.497 slučajeva, pokazali su u subotu podaci ministarstva zdravstva.

12:32 U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno više od 1700 novih slučajeva zaraze koronavirusom a među zaraženima je i predsjedatelj Vijeća ministara te zemlje Zoran Tegeltija.

Iz Tegeltijina ureda potvrdili su tijekom dana da je testiranje pokazalo da je on pozitivan na koronavorirus te je trenutačno u kućnoj izolaciji s blagim simptomima bolesti.

U cijeloj BiH od petka je testirano nešto više od 4300 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 1132 osobe iz Federacije BiH te kod 609 iz Republike Srpske. Prijavljen je i 31 smrtni slučaj što je blizu dnevnih brojki cijelog tjedna u kojemu je došlo do naglog povećanja broja umrlih koji su bili na bolničkom liječenju a povrđeno je kako su zaraženi virusom SARS-CoV-2. Crni rekord dosegnut je u petak kada je prijavljeno 57 smtnih slučajeva.

Ukupni broj umrlih od početka epidenije u ožujku sada je blizu tisuću i pol a broj potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih devet mjeseci sada je veći od 60 tisuća.

12:00 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija pozitivan je na koronavirus i ima lakše simptome bolesti Covid-19. 

Kako su u subotu priopćili iz Vijeća ministara te zemlje predsjedavajući Tegeltija se nalazi u kućnoj izolaciji i njegovo je zdravstveno stanje stabilno. Dodaje se kako će se nastaviti rad Vijeća ministara sukladno epidemiološkim preporukama.  

"Ured predsjedavajućeg Vijeća ministara poduzeo je sve potrebne mjere prevencije. Daljnji rad VIjeća ministara i predsjedavajućeg Tegeltije bit će organiziran u skladu s preporukama zdravstvenih institucija", navodi se u priopćenju državnog Vijeća ministara BiH. 

Zemlja se suočava sa svakodnevnim povećanjem broja zaraženih osoba koronavirusom. Prema podacima od petka zabilježeno je 1907 novozaraženih koronavirusom te 57 smrtnih slučajeva koji se dovode u svezu s covidom-19. 

11:59 U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1612 novih zaraza koronavirusom, a od Covida-19 umrlo je još 27 ljudi, objavilo je u subotu ministarstvo zdravstva.

Provedeno je 6340 testova, pa udio potvrđenih zaraza u testiranoj populaciji iznosi 25,43 posto.
Broj potvrđenih infekcija od početka epidemije iznosi 44.270, od čega je trenutno aktivnih 22.979 slučajeva. Broj umrlih povećao se na 524, a broj zaraženih u zadnjih 14 dana na sto tisuća stanovnika na 1096.

U bolnicama je 1084 oboljelih, 27 više nego dan ranije, a od toga je na intenzivnom liječenju 178 pacijenata, četiri više nego dan ranije. Kako je objavio znanstveni institut "Jožef Štefan" koji radi projekcije epidemiološkog stanja za vladu, iako je  potvrđeno usporeno povećanje dnevnih zaraza, to još ne znači da je epidemija zaustavljena, no njen bi vrh ako se sadašnji trend održi mogao biti postignut za nekoliko dana. Na oprez u prognozama upozorio je jučer ministar zdravstva Tomaž Gantar, rekavši da Slovenija još nije nu sigurnoj zoni i da je broj hospitalizacija i dalje u porastu.

"Hodamo po vrlo tankom ledu i stanje bi se opet moglo vrlo brzo pogoršati, zato ne možemo biti mirni", kazao je Gantar za Slovenski radio.

Po njegovim riječima je postotak pozitivnih testova zadnjih dana znatno manji nego ranije, ali je broj novih zaraza i dalje velik, a i reprodukcijski broj širenja epidemije još je uvijek viši od jedan.

"Još nismo na sigurnom i morat ćemo nastaviti djelovati idućih dana i tjedana, vjerojatno i mjeseci. Sadašnja situacija ne upućuje na to da bismo mogli govoriti o popuštanju mjera i relaksaciji", dodao je.

11:05  Talijanska vlada u subotu je najavila novi krug olakšica za tvrtke i radnike na koje su utjecale restriktivne mjere uvedene radi suzbijanja koronavirusa. Četiri talijanske regije bile su prisiljene uvesti zatvaranje u petak, a diljem zemlje uvedene su druge restriktivne mjere, dok je tijekom noći stupio na snagu policijski sat. Preko noći je vlada odobrila paket pomoći koji uključuje porezne olakšice, kredite i odgode, poticaje i socijalnu pomoć poput vaučera za dječje troškove za roditelje čijoj su djeci zatvorene škole.

I dok vlada nije rekla koliko je novca namijenjeno, novinska agencija ANSA izvijestila je da je paket pomoći vrijedan oko 2,5 milijarde eura. 

Iako je narastao broj zaraženih u Italiji, snažan otpor protiv vladinih mjera izražavaju trgovci, vlasnici restorana, vozači taksija i drugi na koje su utjecala obavezna zatvaranja. Nekoliko prosvjeda održano je u različitim gradovima. 

11:01  Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je nove rekorde u broju slučaja koronavirusa zabilježene u jednom danu.   WHO je u petak zabilježio 581.679 slučajeva širom svijeta u zadnja 24 sata. To je preko 24.000 slučajeva više od zadnje najviše dnevne brojke zabilježene 31. listopada. 

Više od 48,5 milijuna zaraženih zabilježeno je širom svijeta od početka izbijanja zaraze potkraj prošle godine. Stručnjaci očekuju da je aktualni broj zaraženih mnogo viši od službenih brojki. Prema ukupnim brojkama, najviše u svijetu pogođeni su SAD, Indija i Brazil.

Više od 1,2 milijuna ljudi umrlo je od covida-19, bolesti uzrokovane novim koronavirusom, prema statistici WHO-a. U petak je zabilježeno 8900 smrtnih slučajeva u zadnja 24 sata.

09:54 Ukrajina je u posljednja 24 sata registrirala rekordnih 10.746 novih slučajeva COVID-19, rekao je u subotu ministar zdravstva Maksym Stepanov, u odnosu na najviših 9.850 zabilježenih 5. studenoga.

Stepanov je rekao da su novi slučajevi doveli do ukupnog broja potvrđenih infekcija na 450.934, uz 8.312 smrtnih slučajeva. Dodao je da je u posljednja 24 sata zabilježeno 187 novih smrtnih slučajeva.

09:20 Glavni suradnik američkog predsjednika Mark Meadows zadnja je osoba u užem krugu Bijele kuće koja se zarazila koronavirusom, objavili su CNN i The New York Times u petak. 

Pozitivno testirana na virus su i dvojica članova osoblja, rekli su dužnosnici, a prenosi CNN.

SAD je zabilježio rekordne brojke zaraženih ovaj tjedan, a samo u petak prijavio je 129.000 osoba oboljelih od covida-19 i to je treći dan zaredom s više od 100.000 oboljelih. Virusom se zarazilo više od 9,5 milijuna ljudi u zemlji, a umrlo je više od 234.000, po obje brojke zemlja vodi u svijetu. Predstojnik ureda Bijele kuće s predsjednikom Donaldom Trumpom je bio u utorak na dan izbora, na sastanku sa zaposlenicima Republikanske stranke.

Često je viđen bez maske, a počeo ju je nositi češće nakon što se i sam Trump zarazio novim virusom. Američki predsjednik prošli je mjesec tri noći proveo u bolnici, tijekom ključnog dijela svoje kampanje za reizbor.  U isto vrijeme pozitivno je testirano i više članova osoblja Bijele kuće, a nagađa se da su se zarazili političkom događaju u Bijeloj kući.

09:18 Latvija se priprema za ulazak u novi lockdown od ponedjeljka. Trajat će četiri tjedna, a na to ih je natjerao skok u broju novih slučajeva. U petak su imali 357 novih slučajeva, čime je broj dosad inficiranih skočio na 7476. 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
16:13 07.11.2020.

Ovaj svijet je postao opasnost za ljude sam planet nas hoće istrjebit gdje da čovjek ode da se sakrije od virusa bakterija bolesti ili če kao i prije pronaći suživot?

DU
Deleted user
11:45 07.11.2020.

Koje prokleto nabacivanje velikim brojevima u cilju širenja panike!!!

DU
Deleted user
17:00 07.11.2020.

Širenje histerije! Osim ljudi Covid mogu imati i životinje poput npr. mačaka itd. Na jednoj farmi ustanovljeno je da sve kune imaju COVID. Sve su kune likvidirane radi prevencije i to je to. Kakva vražja mutacija, majko mila!!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije