Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

U BiH zabilježena 152 nova slučaja zaraze koronavirusom

koronavirus u BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
01.07.2020.
u 12:54

Prema sveučilištu Johns Hopkins, do sada je bilo 510, 632 smrtnih slučajeva diljem svijeta povezanih s COVID-19.

U svijetu je potvrđeno 10,450,628 slučajeva zaraze koronavirusom. Prema sveučilištu Johns Hopkins, do sada je bilo 510, 632 smrtnih slučajeva diljem svijeta povezanih s COVID-19. Zemlje su najvećim brojem slučajeva su SAD, Brazil, Rusija, Indija i Velika Britanija. 

12:52 - Nova 152 sučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u srijedu u Bosni i Hercegovini, priopćili su iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

U protekla 24 sata testirani su uzroci krvi 1209 osoba a zaraza je potvrđena kod 110 osoba s područja Federacije BiH te kod 42 s prebivalištem u Republici Srpskoj.

Samo na sarajevskom području identificirano je 35 novozaraženih dok ih je u Banjoj Luci bilo 11.

Prema podacima koje prikuplja Ministarstvo civilnih poslova BiH od pojave bolesti covid-19 do danas u toj je zemlji zabilježeno 4606 slučajeva zaraze a uslijed zdravstvenih komplikacija povezanih sa zarazom umrlo je 188 osoba.

12:12 -   U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena zaraza koronavirusom kod 13 ljudi, objavila je u srijedu slovenska vlada na Twitteru.

To je manje nego prethodnog dana kada je novih dnevnih zaraza bilo 15, najviše u zadnja dva mjeseca.

Od 13 zaraženih osoba četiri su u Ljubljani, dvije u mjestu Moravče, a po jedan slučaj je zabilježen u Kopru, Ravnama na Koroškem, Radovljici, Sevnici, Miklavžu na Dravskom polju, Ajdovščini i Ptuju

10:45 - Australske vlasti uvele su u srijedu karantenu za više od 300 tisuća stanovnika sjevernih predgrađa Melbournea, nakon što je tijekom dva tjedna zabilježen dvoznamenkasti porast dnevno zaraženih u drugoj najmnogoljudnijoj australskoj državi.

Uvedena karantena trebala bi trajati mjesec dana. Australija uspješno suzbija pandemiju te je do sada zabilježeno ukupno samo 7920 slučajeva, dok su 104 osobe umrle.

Trenutno ima manje od 400 aktivnih slučajeva, ali je nedavni skok broja zaraženih izazvao strahove od drugog vala pandemije.

U više od 30 prigradskih četvrti drugog najvećeg australskog grada stanovnici se vraćaju na treću razinu restrikcija. Stanovnici smiju napustiti dom ako idu u trgovinu, kod liječnika, na posao ili radi vježbanja.

9:00 -  Više od 40 posto ljudi kojima je dijagnosticiran covid-19 u talijanskom gradiću u regiji Veneto nije imalo nikakve simptome bolesti, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature. 

Autori kažu da njihovo istraživanje ukazuje na to da asimptomatski bolesnici mogu biti značajni prenositelji virusa i ističu važnost masovnog testiranja u suzbijanju žarišta zaraze. 

U talijanskome gradu Vo' Euganeo, smještenom nedaleko od Padove u kojemu živi 3200 stanovnika, prva smrt od koronavirus zabilježena je krajem veljače. Grad je odmah smješten u dvotjednu karantenu tijekom koje su zdravstveni radnici uspjeli testirati 85 posto mještana. 

6:45Sjedinjene Države su u utorak zabilježile oko 47.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni porast novih slučajeva zaraze od početka pandemije, objavila je novinska agencija Reuters.

Najviše zabrinjava situacija u Floridi, Teksasu, Kaliforniji i Arizoni, budući da skoro 50 posto novih slučajeva u SAD-u dolazi iz te četiri savezne države. Teksas je u utorak imao rekordan broj novozaraženih osoba u jednom danu, 6.975 novih slučajeva. Rekordan broj zaraženih u jednom danu imala je i Južna Carolina (1.755 slučajeva). 

koronavirus u BiH
1/7

6:35 - Uoči novog ublažavanja restrikcija zbog pandemije koronavirusa, koje će stupiti na snagu 1. srpnja, građani Praga okupili su se u utorak navečer oko 500 metara dugačkog stola na Karlovom mostu. Pražani su pozvani da na ovu proslavu ponesu hranu i piće, te da uz pjesmu i ples kažu zbogom epidemiji koronavirusa.

 "Ovo je svojevrsna proslava da pokažemo da se ne bojimo i da nećemo ostati zaključani u svojim domovima. Most je dobra metafora, jer može okupiti različite ljude", kazao je organizator ovog događaja Ondrej Kobza. 

6:30 -  Sjedinjene Države idu u pogrešnom smjeru i moglo bi nam se dogoditi da dnevno imamo 100.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izjavio je u utorak Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

"Idemo u pogrešnom smjeru i očito je da ne kontroliramo situaciju. Ne bi me iznenadilo da imamo 100.000 novih slučajeva zaraze dnevno", kazao je Anthony Fauci tijekom saslušanja u američkom Senatu. 

 Fauci je rekao da je vrlo zabrinut situacijom u Floridi, Teksasu, Kaliforniji i Arizoni, budući da skoro 50 posto novih slučajeva u SAD-u dolazi iz te četiri savezne države.  

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:53 01.07.2020.

S tim brojanjem dojadili ste i Bogu i vragu!!! Ajde počnite objavljivati sve u postotcima! Ali to ne bute delali jer jedna vijest koja počinje sa "Od corone obolilo 0,0004% svjetskog stanovništva ne zvuči dovoljno dramatično!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije