Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVAČI ZATRAŽILI PATENT

U SAD-u proizvedena maska koja pokazuje ima li osoba koronu, evo kako funkcionira

Pixsell/Ilustracija
29.06.2021.
u 11:31

"Nadamo se da bi ova platforma mogla potaknuti novu generaciju nosivih biosenzora za hitne službe, zdravstveno i vojno osoblje", rekao je profesor medicinskog inženjerstva i znanosti na MIT-u James Collins

Inženjeri MIT-a i sveučilišta Harvard razvili su zaštitnu masku s pomoću koje se u 90 minuta može ustanoviti je li onaj tko je nosi zaražen koronavirusom, izvijestio je Massachusetts Institute of Technology (MIT).

U maske su ugrađeni jednokratni senzori koji se mogu ugraditi i u druge maske za lice, a mogu se prilagoditi i za otkrivanje drugih virusa.

Smješteni su s unutarnje strane maske te mogu otkriti virusne čestice u dahu i dizajnirani su tako da ih korisnik može aktivirati kada je spreman za provođenje testa. Rezultati se zbog zaštite privatnosti prikazuju samo na unutarnjoj strani maske.

Razvoj takvih senzora počeo je prije nekoliko godina. Prije su se koristili za otkrivanje infekcija virusom ebole i zike.

"Ovaj test osjetljiv je jednako kao i zlatno-standardni, vrlo osjetljivi PCR-test, ali je i brz kao antigenski testovi koji se upotrebljavaju za brzu analizu COVID-19", rekao je istraživač sa sveučilišta Harvard Peter Nguyen.

Istraživači su zatražili patent za novu tehnologiju i nadaju se suradnji s kompanijama na daljnjem razvoju senzora.

"Nadamo se da bi ova platforma mogla potaknuti novu generaciju nosivih biosenzora za hitne službe, zdravstveno i vojno osoblje", rekao je profesor medicinskog inženjerstva i znanosti na MIT-u James Collins.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
17:28 29.06.2021.

Ako ostane samo na zdravstvu i vojsci onda ok. Al ako planirate da ostatak populacije to nosi na dugorocno onda se mozete pozdravit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije