Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napustio sabornicu

Žestoko u Saboru! Linić kolegama rekao: 'Sramite se!'

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
10.09.2015.
u 11:12

Zastupnici HDZ-a zahtijevali su danas, nakon stanke koju su zatražili, da u Sabor dođe premijer Zoran Milanović i objasni kako je moguće da je PN USKOK ipak istraživao bivšeg ministra financija Slavka Linića i članove njegove obitelji

Žestoko je počelo jutrošnje zasjedanje Hrvatskog sabora koje je rezultiralo i odlukom Slavka Linića da napusti sabornicu. Zastupnici HDZ-a zahtijevali su danas, nakon stanke koju su zatražili, da u Sabor dođe premijer Zoran Milanović i objasni kako je moguće da je PN USKOK ipak istraživao bivšeg ministra financija Slavka Linića i članove njegove obitelji, iako je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nakon istrage uoči prošlog ljeta utvrdio da se to nije događalo. Naime, mediji su objavili kako je u posjedu dokumenata koji dokazuju da je načelnik PN USKOK-a Mario Bertina u ljeto 2014. godine provodio istragu nad Linićem, članovima njegove obitelji, prijateljima i suradnicima. Podsjetimo, Linić je nakon što je smijenjen s pozicije ministra tvrdio da je Milanović iskoristio službe za osobne obračune s njime.

– Radi se o skandalu kakav se dosada još nije javio u našoj političkoj praksi, pojavili su se dokumenti prema kojima se provodila obrada nad jednim članom Sabora, Slavkom Linićem, iako se tvrdilo da to nije tako. Navodi koji upućuju na korištenje službi za osobne obračune unutar SDP-a, nakon što je Linić prozvao Milanovića za nepotizam počeo se događati cijeli niz obrada, praćenja... na koje se potužio i tražio da se to ispita. Zabrinjava da je saborski Odbor za unutarnju politiku proveo postupak, no slijedom dokumenata koji su se sad pojavili, ispada da se u tom postupku lagalo i obmanjivalo saborski odbor i Sabor. U koju je poziciju doveden Sabor kao vrhunsko predstavničko tijelo građana ako mu se može lagati i obmanjivati ga bez ikakvih posljedica – zanima HDZ-ova Željka Reinera kojeg zanima je li ovo jedina takva afera te postoje li slične priče koje su prikrivane, ali će prije ili poslije izaći u javnost.

– Kako je moguće da se slijedom političkog naloga provodi istraga protiv ministra na temelju praktički nepostojećih razloga što se i priznaje, da se radi o neprovjerenim informacijama? To vrlo ozbiljno ugrožava parlamentarnu demokraciju i svi ovdje moraju biti svjesni toga. Lagati i obmanjivati svjesno Sabor je nešto najozbiljnije što se u političkoj demokraciji može dogoditi. Premijer je to osobno demantirao, sjećam se, mašući dokumentima SOA-e i tvrdio da se takve stvari u Hrvatskoj ne događaju – podsjeća Reiner kojega zanima i tko u ovoj državi može sabotirati saborski nadzor, lagati Saboru i tvrditi da su stvari koje sada izlaze na vidjelo neutemeljene i neistinite. Poziva zastupnike da dignu glas protiv takve prakse i traže sankcije za odgovorne za ovaj skandal.

Nezavisni Branko Vukšić iznio je svoj primjer te kazao kako mu je 2006. godine visokopozicionirani policajac rekao da ga prisluškuju, odnosno da je „upao“ u mjere jer se pratilo Vesnu Škare Ožbolt s kojom je on telefonski odgovarao. Kada ga je pitao je li to službeno praćenje, taj mu je policajac, kaže, rekao da je neslužbeno.

– Podzemlje radi stalno svoj posao, ovo je pitanje obavještajnog podzemlja, ne zna se tko kome smješta. Čak i mafija poštuje neke kodekse – ne diraj mi obitelj, a ovdje se ide tako daleko da se diraju obitelji, upozorava se ljude „pazi stavit će ti sinu kokain u prtljažnik“. Ovo je prestrašno, ali događa se pred svake izbore, uvijek iziđu neke nečistoće. Nije slučajno da se ovo pojavilo prije izbora i zastupnici trebaju reagirati – tvrdi Vukšić te poziva zastupnike da vrate dostojanstvo Saboru koji je, kaže, postao samo glasačka mašinerija. Apelira zato na dostojanstvo u kampanji.

– Ne dirajte obitelji i ne spuštajte se ispod nivoa mafije. Istina je da je politika bordel kad su političari prostitutke – zaključuje Vukšić.

Nezavisni Damir Kajin dodaje da više nema sumnje da je Linić bio pod istragom, no ključni je problem, naglašava, ako je policija obmanjivala Sabor i ako su službe podmetnule nešto Liniću.

– Ako je netko lažno svjedočio, ja, vi ili službe, to ne može završiti bez smjena. Liniću se na teret stavlja da je u Americi deponirao milijun eura i da ima neprijavljenu vilu u Švicarskoj. Pitao sam ga maloprije ima li je, pa mi je rekao da ga i žena to pita – objašnjava Kajin koji traži izvanrednu sjednicu Sabora o radu tajnih službi, MIP-a, PN USKOK-a i DORH-a.

– DORH-a koji radi ili ne radi, ako radi, onda radi na daljinski. Saborski Odbor dobio je informaciju da Linić nije praćen, treba vidjeti tko dila te informacije unutar službi i zašto je sigurnosni sustav u Hrvatskoj porozniji od švicarskog sira – predlaže Kajin.

SDP-ov Igor Dragovan, ujedno i potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost poručio je da i dalje stoji iza zaključaka odbora koji je postupao po Linićevoj predstavki, odnosno prijavi da ga Milanović prati preko službi.

– Sabor nije sigurno doveden u poziciju kao što je Hrvatski sabor bio doveden u poziciju 2003. godine kada su kolege iz vašeg kluba hodale po ovim hodnicima držeći komad žice i tvrdili da je u utičnicu u klubu HDZ-a postavljen prislušni uređaj i da to radi Račanova vlada. To je bilo u predizborno vrijeme 2003. godine. Neki će se toga sjetiti, neki neće. Vjerujem da će se sjetiti hrvatski građani, ali je to bila priča. Sad nema utičnice, ima nešto drugo. Ali je činjenica isto tako i zbog hrvatske javnosti valja ponoviti da je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost prema predstavci kolege zastupnika Slavka Linića kako usmenoj, tako i pisanoj, proveo nadzor sukladno zakonu – objašnjava Dragovan te dodaje kako su tada zaključili da nije bio neovlašteno i protuzakonito proveden nikakav postupak protiv kolege Slavka Linića.

–  Uvijek sam jako vagao riječi o tome jesu li su službe, a ovdje se to vrlo lako kaže, u političke svrhe upotrijebljene jer sam smatrao da je to jedan od najosjetljivijih dijelova hrvatske nacionalne sigurnosti, da se ljudi koji tamo rade, bez obzira ne to što tko misli o tome kako su na ta mjesta došli, dovode u situaciju da građani u njih nemaju povjerenja, a oni u njih povjerenja trebaju imati. Ja i dan-danas, kao što sam imao i prije, imam povjerenja u ljude koji taj posao rade, a za sustav koji smo izgradili svi mi ovdje u Parlamentu postoji kontrola kojom se može najveći dio toga utvrditi. On nije savršen, nije savršen ni u jednoj zemlji, ali sigurno u je u Hrvatskoj u puno boljoj mjeri nego u nekim drugim zemljama – tvrdi Dragovan. 

Iako nije tražio stanku, Linić je ustao i primijetio da ga brane njegovi politički protivnici, a njegove bivše kolege pomažu praćenje njegove supruge i djece.

– Sramite se! Znam da sam zloupotrijebio Poslovnik i sam ću se udaljiti sa sjednice – kazao je Linić dok ga je predsjednik Sabora opominjao da nema pravo na riječ te je napustio sabornicu. Leko je dodao da je ovo predizborno vrijeme, ali ne treba izvlačiti zaključke iz novinskih izvještaja.

– Institucije su čuvari naše sigurnosti i demokratskog poretka, sumnji u institucije treba biti, ali se trebaju dokazivati, a ne paušalno ocjenjivati. Načela vladavine prava postoje samo kad djeluju institucije – poručio je Leko. Reiner je ponovno tražio da Leko u Sabor pozove Milanovića, no Leko je odgovorio da za to nema potrebe jer ono što Reiner želi nije u djelokrugu premijera. 

>> Linić je ipak bio pod istragom

Komentara 89

HK
hrast.koji.se.savija.a.ne.puca
11:24 10.09.2015.

Toliko o nepristranosti represivnog aparata za vrijeme prosvijećenog kralja sunca "Luja Milanovića Zokija II", čeka te politička giljotina ubrzo, nadajmo se što prije...

NN
nije_nam_lako
11:25 10.09.2015.

pa šta ste očekivali od milanovića i bagre, to je jedino i što rade, a osim toga sramiti bi se trebali i zbog masovnih odlazaka mladih u inozemstvo, al ne oni se ničeg ne srame i još pokušavaju uvjeriti ovaj napačeni narod kako su pravi izbor za predstojeće izbore, kakvi licemjeri

UI
Uvijek_iskreno
11:33 10.09.2015.

Sjetite se da Linić bio desna ruka Milanoviću, a sada se kolju međusobno. Zajedno su haračili našom državom! Vrijeme je da im se stane na kraj!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije