Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečanost

U Saboru obilježavanje Svjetskog dana Roma

Svjetski dan Roma
Petar Glebov/PIXSELL
11.04.2012.
u 09:33

U Europskoj uniji živi između 10 i 12 milijuna Roma dok, prema popisu stanovništva iz 2001. godine, u Hrvatskoj se nalazi 9500 pripadnika romske manjine

Svjetski dan Roma koji se službeno slavi 8. travnja, u srijedu će biti obilježen i u Hrvatskom saboru. Prilika je to da se još jednom podsjeti na nužnost očuvanja romske tradicije, jezika, običaja i kulture kao i na obespravljen položaj s kojim su pripadnici ove nacionalne manjine suočeni u društvu.

Prije negoli predstavnike jedne od 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj ugosti predsjednik Sabora Boris Šprem, romski izaslanici bit će oko 9 sati primljeni i u uredu predsjednika RH Ive Josipovića.

Uz predsjednika Šprema, proslavi koja će se održati u 16 sati u zgradi Hrvatskoga sabora prisustvovat će i ostali pokrovitelji svečanosti – zastupnik dvanaest nacionalnih manjina Veljko Kajtazi i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer. Njoj će se u dvorani Josip Šokčević pridružiti i premijer Zoran Milanović.

Svjetski dan Roma obilježava se od 1971. godine, odnosno otkad je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma. U Europskoj uniji živi između 10 i 12 milijuna Roma dok, prema popisu stanovništva iz 2001. godine, u Hrvatskoj se nalazi oko 9500 pripadnika romske manjine.

 

Komentara 5

VE
velikazmija
11:22 11.04.2012.

zašto se toj naciji ne pomogne -- dosta pomoćni poslova bi oni mogli raditi a i u naobrazbi neki posebni zakon koji bi im pomogao da se integriraju --

Avatar tiktak
tiktak
15:21 11.04.2012.

Svijetski dan roma haha pa kada je bio svijetski dan Hrvata?

DO
Dodatak
16:50 11.04.2012.

Sudim po izgledu...i kaj sad...i u pravu sam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije