Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREND

U Puli sve više zahtjeva za posvojenje djece, ali - djece nema dovoljno

13.11.2008.
u 16:27

Otkako su medijske zvijezde kao Zvonimir Boban, Madonna ili Angelina Jolie posvojile djecu, u Puli to, kao prije petnaestak godina kada se posvajanje krilo “kao zmija noge”, više nije tabu tema.

Godišnje 100 zahtjeva
Godišnje u pulski Centar za socijalnu skrb stigne i do stotinu zahtjeva, no uspješno se provede samo nekoliko postupaka posvajanja. Pulski Dom za nezbrinutu djecu prepun je djece bez roditeljske skrbi, no unatoč tome potencijalni posvojitelji ne mogu lako ostvariti snove o roditeljstvu jer se mnogi nisu odrekli roditeljskih prava, što je i preduvjet da dijete može biti posvojeno.

Socijalna radnica Sanja Blašković kaže da je posvojenja u Puli iz godine u sve više.
- Godine 2006. posvojeno je samo jedno dijete, lani četvero, a ove godine već je posvojeno osmero - kaže. Za posvojenje djeteta potreban je pristanak roditelja, ili rješenje suda o lišavanju roditeljskih prava, nakon čega počinje opsežan proces provjere mogućih kandidata. Od predanog zahtjeva za posvojenje do djeteta u kući najčešće prođu tri godine.

- Može se posvojiti dijete starije od 6 tjedana, ali tek nakon 30 dana od pristanka roditelja centar pokreće proces. Posvojitelji najčešće traže zdrave bebe, djecu do tri godine, a ponekad je i spol uvjet - kaže nam psihologica centra Marina Valić-Ivančić. Iako školska djeca nisu “previše tražena”, lani je Centar uspješno riješio nekoliko takvih slučajeva posvajanja.

Lista čekanja
Od lani je ukinuta i dobna granica za posvojitelje, pa dijete može posvojiti svaka osoba starija od 21 godine, uz uvjet da razlika u godinama između djeteta i posvojitelja ne bude manja od 18 godina.

Pravnica Ingrid Glavan ističe da su potencijalni posvojitelji prosječni ljudi, a ima ih od medicinara, do novinara i ekonomista. Najčešće je riječ o bračnim parovima u kasnim tridesetima, iako su lani dva zahtjeva dale i neudane žene.

Svi kandidati moraju biti socio-ekonomski situirani, ne smiju biti kažnjavani, a procjenjuje se njihova osobnost. Od lani u to se uključuju i šira obitelj te prijatelji. Nakon provjere, posvojitelji stižu na svojevrsnu listu čekanja, a centar pokušava, i često uspijeva, za njih pronaći željeno dijete. Time proces podizanja djeteta tek počinje...

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije