Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavonski brod

U probnom radu pročistač otpadnih voda vrijedan 11,6 milijuna eura

pročistač
Foto: Ivica Galović/VLM
1/4
11.01.2014.
u 22:23

Sufinanciran je sredstvima EU u sklopu IPA operativnog programa zaštite okoliša, državnog proračuna RH i dijelom sredstvima Grada Slavonskog Broda

Novo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Slavonskom Brodu započelo je sa radom. Pročistač impozantnih dimenzija vrijedan 11,6 milijuna eura izgrađen je u sklopu projekta vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje na području grada, a ukupan iznos tog važnog projekta blizu je 30 milijuna eura. Sufinanciran je sredstvima EU u sklopu IPA operativnog programa zaštite okoliša, državnog proračuna RH i dijelom sredstvima Grada Slavonskog Broda. Do početka rada pročistača oborinske i sve otpadne vode bez ikakvog prethodnog pročišćavanja direktno su se sustavom kanalizacijskih cjevovoda dovodile do glavnog izlijevnog kolektora i nepročišćene ulijevale u rijeku Savu. Novi pročistač velik je ekološki napredak, a svojim radom doprinijet će čistijoj Savi i značajnom poboljšanju kvalitete života stanovnika Slavonskog Broda i okolnih naselja. Kapacitet uređaj projektiran je za osamdeset tisuća stanovnika s procesom tri vrlo zahtjevna stupnja pročišćavanja.

- Tijekom probnog perioda koji će trajati osam mjeseci na izlazu moramo postići stroge parametre pročišćene otpadne vode. Moramo obaviti brojna laboratorijska ispitivanja, a u međuvremenu će se utvrditi kako dugoročno riješiti zbrinjavanje taloga, mulja, grubog i finog otpada koji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda odvaja prije samog puštanja u rijeku Savu. Gradska kanalizacija sada je uvedena i preusmjerena u sistem pročišćavanja. Prvo se odvaja grubi i sitni otpad, pijesak, a potom slijedi biološka faza čišćenja i tek potpuno pročišćenu vodu puštamo u Savu. Sada se nalazimo u periodu probnog rada koji je predviđen glavnim projektom, a za to vrijeme potrebno je postići projektirane parametre koji su uvjetovani Pravilnikom o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda kao i  ishoditi uporabnu dozvolu po uspješno obavljenom tehničkom pregledu. Isto tako, u vrijeme probnog rada imamo obvezu obučiti djelatnike "Vodovoda" i pripremiti ih za samostalno upravljanje uređajem - kaže Ivan Dorešić, predstavnik izvođača radova i voditelj probnog pogona.

Tehnološki gledano postrojenje pročistača se sastoji od mehaničkog i biološkog tretmana, te tretmana mulja i linijom bioplina. Mehanički predtretman   podrazumjeva odstranjivanja krutih čestica iz otpadnih voda na mehanički način, prosijavanjem kroz rešetke i sedimentacijom. Biološki tretman zasnovan je na korištenju tzv. C-TECH tehnologije. Biološka oksidacija i smanjenje organskih i neorganskih zagađenja izvršava se mikroorganizmima. Ovi mikroorganizmi su tzv. "aktivni mulj“. Tijekom procesa tretmana generiramo aktivni mulj koji je bez mirisa, bezopasan je i ne izaziva nikakve opasnosti po zdravlje radnika ili po okoliš. S takvim muljem upravlja se u skladu sa standardnim propisima. Ciklička tehnologija aktivnog mulja danas je jedna je od najboljih, a otpadna voda nakon biološkog tretmana pročišćena je voda i odvodi se do rijeke Save. U procesu obrade otpadnih voda dobiveni nataloženi mulj iz pročistača može se koristiti za proizvodnju ekološkog humusa, a plinovi iz procesa obrade mogu se koristiti za bioplinsko postrojenje, te proizvodnju električne energije i grijanje - ističe Melita Kuzik, voditeljica postrojenja.

Komentara 1

SP
space2
15:28 19.01.2014.

sve je to lijepo no od utrošenih 11 milja eura građani nemaju ama baš ništa. ponavljam, VELIKO NIŠTA! jer sva ta prošišćena voda ode dalje u prljavu savu. i opet, kakve koristi imaju od toga građani broda? puuuuno potrebnija stvarr gradu brodu je sanacija deponija smeća na vijušu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije