Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HODOČASNIČKI TURIZAM

U ‘predivnom perivoju Marijinu’ milijun vjernika

Marija Bistrica
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
08.06.2018.
u 12:10

Iz godine u godinu povećavaju se i smještajni kapaciteti te ugostiteljska ponuda.

Dante je u “Božanstvenoj komediji” opisao Hrvata koji, ganut, gleda Veronikin rubac na kojem se ocrtavao otisak lica Isusa Krista. Hrvati su već tada, u 14. stoljeću, bili na glasu kao hodočasnici ili romari. Ne čudi stoga što se u Hrvatskoj razvio vjerski ili hodočasnički turizam, a najveće i po mnogima najuređenije svetište je u Hrvatskom zagorju, u Mariji Bistrici, gdje se klanjaju Majci Božjoj Bistričkoj.

U tom su se kraju uključili u veliki međunarodni projekt “Marijanski hodočasnički put” koji povezuje svetišta i sakralne objekte, drevne putove kojima se nekad prolazilo pješice, na konjima ili u kočijama. Svetište je poznato po čudotvornom kipu crne bistričke Madone iz 15. stoljeća. Skrivajući ga od Turaka, župnik je sredinom 16. stoljeća kip odložio ispod kora župne crkve, a kad je umro, s njim je u grob otišla i tajna o lokaciji kipa koji je pronađen tek 1588., a potom bio zaboravljen i zazidan do 1684. kad počinju i masovnija hodočašća.

Crkvu je 1880. zahvatio požar, a netaknut je ostao samo glavni oltar s čudesnim kipom. U povodu 250. godišnjice ponovnog pronalaska, Marija je okrunjena krunom po uzoru na staru hrvatsku krunu, čime je simbolično postala Kraljica Hrvata.

Svake godine u to svetište dolaze oko milijun vjernika iz Hrvatske i inozemstva, a iz godine u godinu povećavaju se i smještajni kapaciteti te ugostiteljska ponuda.

– Vjerske svetkovine proštenja odraz su tradicionalnih običaja Hrvatskog zagorja. Mnoštvo ljudi, šareni štandovi s rukotvorinama i suvenirima, ukusna domaća jela i pića i prekrasan krajolik jamstvo su lijepe uspomene na pohod Mariji Bistrici – kažu u svetištu koje ima i veliki križni put koji su potaknuli nadbiskupi Antun Bauer i Alojzije Stepinac, a postaje na Kalvariji su i djela akademskih kipara.

U Zagorju se može razgledati i crkva Majke Božje Gorske u Loboru, u kojem tvrde da je upravo kod njih kolijevka kršćanstva sjeverne Hrvatske. Vrijedi obići i crkve u Zlataru, Klanjcu, Krapini i Pregradi. Bibličar dr. Adalbert Rebić usporedio je krajolik Galileje s Hrvatskim zagorjem jer valoviti brežuljci podsjećaju na tlo kojim su hodali Isus i Marija. Hrvatsko zagorje nazvao je “predivnim perivojem Marijinim”. 

Marija Bistrica
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije