Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESLAVNI REKORD

U Požeško-slavonskoj županiji umirovljenika je 11% više nego zaposlenih

07.05.2014., Koprivnica - Gradjani koriste suncano i toplo vrijeme da sami ili s partnerom uzivaju u setnji  ili da kratko pobjegnu od uzurbanog zivota i gradske guzve. Neki kao da ne primjecuju ljepotu koja ih okruzuje jer su zadubljeni u razmisljanja o
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
14.03.2015.
u 07:00

To je posljedica zapostavljenosti ovoga dijela zemlje, u kojemu je gospodarstvo na koljenima, kaže Stjepan Fekete, čelnik đakovačkog BUZ-a

Dok se broj zaposlenih i umirovljenika u Hrvatskoj gotovo izjednačio, u četiri od pet slavonskih županija on je već lagano prešao u korist umirovljenika. Na istoku Hrvatske na jednog umirovljenika dolazi samo 0,96 radnika, a stanje je najgore u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji, u kojima je danas već nekoliko tisuća umirovljenika više nego zaposlenih. Tako, primjerice, Brodsko-posavska županija ima 37.401 umirovljenika, što je za 3321 ili 9 posto više nego zaposlenih. U Požeško-slavonskoj, pak, na 17.542 zaposlena dolazi 19.833 umirovljenika, što je za 2291 ili čak 11 posto više, po čemu je ova županija neslavni rekorder u Hrvatskoj.

– Činjenica da je omjer između zaposlenih i umirovljenika najlošiji upravo u Slavoniji rezultat je njezine zapostavljenosti. Gospodarstvo, a pogotovo industrija su na koljenima, mladi ne rade i mirovinski se fondovi nemaju iz čega puniti – kaže Stjepan Fekete, đakovački umirovljeni trgovac i predsjednik Gradskog odbora stranke Blok Umirovljenici zajedno (BUZ).

U posljednjem tromjesečju prošle godine broj zaposlenih u Hrvatskoj pao je za više od 28 tisuća, dok je u istom razdoblju porastao broj umirovljenika za 2602. Brodsko-posavska županija bilježi oko 500 zaposlenika manje. Analitičari procjenjuju da će se ovaj negativni trend nastaviti te da bi Hrvatska prvi put od osamostaljenja mogla imati manje od 1,3 milijuna radnika, što bi moglo dovesti do urušavanja mirovinskog sustava. Resorni ministar Mirando Mrsić, pak, drži da takve najave ne stoje te ističe kako je u posljednje vrijeme primjetan trend smanjenja priljeva umirovljenika.

>> HZMO: Osiguranika je u siječnju bilo samo četiri tisuće manje nego lani

Komentara 15

Avatar d-ano
d-ano
13:19 14.03.2015.

Koliko procenata je laznih branitelja od toga ......

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
07:53 14.03.2015.

to je tuđmanova obećana švicarska. izbavitelji su nas spasili od zločkeste jugoslavije i zločkastog komunizma, sada smo slobodni i sretni kao nikada u životu, proteklih 25 godina fimi medija i petih ortaka.

KA
kaptol
16:14 14.03.2015.

Dali se u ovaj postotak racunaju i one dvije vrste Hrvatskih Branitelja posto u Pozeskoj Zupaniji ima onih koji nisu dupe skinuli sa stolice u birtiji a imaju braniteljske mirovine a ima i onih koji su zasluzili a da negovorimoo o onima iz Titove vojske koji jos i dan danas primaju .Znaci tko je bio u Domovinskom ratu treba ga obezbjediti i osigurati do kraja Zivota a po mogucnosti i njegovu obitelj.Dajte ljudi uhvatite se malo posla sta mislite daje Hrvatska neka krava muzara pa ima mlijeka nema od toga nista i ono sto im nudi EU neznaju uzeti vec placaju vise clanarine nego sto uzmu iz fonda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije