Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob interesa

U povjerenstvu za kontrolu sedam članova, šef iz oporbe i povjerenik

\'22.12.2011., Zagreb - Nakon parlamentarnih izbora odrzana je konstituirajuca sjednica 7. saziva Hrvatskog sabora.  Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Robert Anić/Pixsell
10.04.2012.
u 21:15

Osnivanje povjerenstva važan je korak s obzirom na to da ono staro, krnje, ne smije donositi odluke.

Novo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa trebalo bi biti imenovano do ljeta. Ministarstvo uprave napisalo je novi Zakon o sukobu interesa koji čeka "ocjenu" Europske komisije.

Dobije li "prolaz", ići će se u osnivanje novog povjerenstva koje će činiti sedam članova, dvoje iz vlasti, dvoje iz opozicije te tri nezavisna člana. Ključnu ulogu imat će povjerenik koji će se, kao i nezavisni članovi, birati u Saboru nakon javnog natječaja. Uloga povjerenika bit će da samostalno daje zaključke je li dužnosnik u sukobu interesa, a konačnu će odluku potom donositi povjerenstvo na čijem će čelu biti oporbeni zastupnik.

Osnivanje Povjerenstva važan je korak s obzirom na to da je sada na snazi staro povjerenstvo u krnjem sastavu jer neki njegovi bivši članovi više nisu saborski zastupnici, koje može tek prikupljati dokumentaciju o dužnosnicima, a ne donositi i odluke. Drugim riječima, već mjesecima nitko nema ovlasti odrediti je li neki dužnosnik u sukobu interesa, a potom ga po potrebi i kazniti.

Ključne riječi

Komentara 1

VF
vferari
17:04 11.04.2012.

Oporbeni znači hdz-ac,pa to je uredu pola ih je u remetincu dio čeka red a ostali u povjerenstvo i to na čelo,i što možemo očekivati od tog povjerenstva osim da budu odvjetnici HDZ-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije