Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL S KAPTOLA

U popis stanovništva uvrstite pitanje koga su vam ubili komunisti

Vlado Košić
Mišo Lišanin
09.12.2010.
u 13:56

Crkva apelira na Vladu i Sabor da u obrasce za popis stanovništva uvrste i to pitanje. - Taj se obrazac stigne umetnuti - rekao je predsjednik Iustitije et Pax, mons. Vlado Košić. Time bi se ratnim i poratnim žrtvama odao pijetet

Crkva apelira na Vladu i Sabor da u obrasce za popis stanovništva uvrste i pitanje ima li u vašoj obitelji žrtava komunizma. Tu peticiju predstavila je u četvrtak Komisija HBK Iustitia et Pax, koja tvrdi da je popis pučanstva 2011. "nažalost prva, ali zacijelo i posljednja prilika da se prvi put popišu i ustanove prešućene, zatajene i prezrene, silno brojne žrtve komunističkog totalitarizma".

– Taj se obrazac stigne umetnuti – rekao je predsjednik Iustitije et Pax, sisački biskup mons. Vlado Košić, premda nije objašnjeno kako bi konkretno izgledalo anketno pitanje, no time bi se ratnim i poratnim žrtvama odao pijetet.

"To su bili ljudi, osobe, zabilježene u maticama rođenih, koji su imali obitelji, živjeli i radili, a zatim su, bilo kao civili, bilo kao vojnici, najvećim dijelom unovačeni silom državnih vlasti, netragom nestali u tenkovskim jarcima, rudokopima, kraškim jamama, fojbama…

Tako su postali "nepostojeće osobe" jer je totalitarni režim u njima vidio ili stvarne neprijatelje, ili moguće suparnike, ili pak za njega opasne uglednike i značaje", kaže Iustitia et Pax dodajući da bi sljedeća prigoda bio popis 2021. godine, ali tada bi već bilo prekasno za bilo kakav ozbiljan popis žrtava komunizma pa se predlaže i očekuje od Vlade i Sabora Republike Hrvatske da ne propuste ovu jedinstvenu priliku da se sve do sada nepopisane i zanijekane žrtve unesu u popis pučanstva 2011. godine. Kako? Na statističarima i demografima je da iznađu najbolji način, kažu na Kaptolu.

"Ovaj se naš prijedlog ne temelji ni na kakvoj morbidnoj ideji prevrtanja kostiju, a niti "ravnoteže zločina" i strahota triju totalitarizama. On teži, baš obratno, tome da se prestane nijekati ili umanjivati, pače prezirati žrtve, a s druge strane licitirati s ljudskom patnjom i obiteljskim tragedijama. To nam nalaže dužnost osnovnog pijeteta, ali i kršćanskog humanizma. To je zahtjev i potreba suglasne povijesne istine i nekonfliktnoga povijesnog spomena. Takvo priznanje činjenica tek je skromna osnova za nešto više mira u srcima obitelji žrtava, za pomirenje i samoodrživi mir unutar našeg naroda i svih naših sugrađana, kao i za izgradnju zdravih odnosa s narodima nama susjednih država", poručuju iz Iustitije et Pax, a biskup Košić dodaje da se na Bleiburgu mogao uvjeriti da smo izgubili nacionalnu supstanciju, tj. ljude i inteligenciju u naponu snage.

Komentara 511

OB
-obrisani-
15:55 09.12.2010.

Bart812 Molim ne miješati Isusa i Crkvu. Crkva je u potpunoj suprotnosti sa isusovim učenjem. Muslimani su puno bliže isusovom učenju od Crkve.

OB
-obrisani-
18:16 09.12.2010.

prvacrta Imigranti? Bosanci i Hercegovci. Dalje?

VI
vidimškoj
15:11 09.12.2010.

u principu ove idiote ne komentiram.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije