Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Organizacija za europsku sigurnost

U ponedjeljak izvanredni sastanak OESS-a: 'Koristimo se svim sredstvima da spriječimo sukob'

Ukrainian army holds drills in the Donetsk region
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES
1/3
20.02.2022.
u 20:03

OESS-ovi promatrači su ovih dana zapazili zaoštravanje borbi između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske, sa stotinama topničkih i minobacačkih napada

OESS će u ponedjeljak održati izvanredan sastanak svojih stalnih predstavnika ne bi li pronašao rješenje za ukrajinsku krizu, priopćilo je u nedjelju poljsko predsjedateljstvo Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

"Sastanak je sazvan za ponedjeljak", rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski za poljsku novinsku agenciju PAP, odgovarajući na zahtjev Ukrajine, u trenutku kada je napetost između Rusije i Zapada u vezi s tom zemljom na vrhuncu.

Američki dužnosnici su rekli da je početak sastanka planiran u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

OESS-ovi promatrači su ovih dana zapazili zaoštravanje borbi između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske, sa stotinama topničkih i minobacačkih napada. U sukobu koji traje od 2014. izginulo je 14.000 ljudi.

Ovo kršenje primirja događa se u času kada Sjedinjene Države optužuju Rusiju da želi napasti Ukrajinu i da je nagomilala oko 150.000 vojnika na ukrajinskoj granici, ali Moskva niječe takve planove.

Ukrajina je zatražila od OESS-a da organizira sastanak na kojemu bi se razgovaralo o "naglom pogoršanju sigurnosne situacije na terenu", objavio je na Twitteru poljski izaslanik u OESS-u Adam Halacinski.

"Svrha sastanka je razgovarati o svemu što se događa posljednjih sati i što OESS treba učiniti u ovim okolnostima kako bi se smirila napetost", dodao je Jablonski.

"Koristimo se svim raspoloživim sredstvima kako bi se spriječio oružani sukob", rekao je.

Poljska ove godine predsjeda OESS-om, organizacijom sa sjedištem u Beču, čije su članice Ukrajina i Rusija.

>> VIDEO Vozači oprez! Netko je na benzinskoj postaji zamijenio pištolje za benzin i dizel...

Ključne riječi

Komentara 8

GO
goran2hr
20:27 20.02.2022.

Ako nije izbrisano sa interneta (bla je masa stranica), ali ta organizacija je bila izuzetno kritična prema Hrvatskoj u vrijeme mirne reintegracije, da se primjerenije ne izrazim. No danas bi kao Hrvati trebali držati do njihovog mišljenja?!

Avatar mason
mason
20:48 20.02.2022.

Rusi ce biti dobri kad nestane nafte i plina. Treba ubrzano raditi na drugim vrstama energije pa nek pasu travu zajedno sa arapima.

PR
prokurator
20:32 20.02.2022.

putko inzistira da ukrajina ne uđe u nato iz jednog jedinog razloga: jer se više ne bi mogao dočepati iste. priča da im smeta nato na granici je za malu djecu. jer rusija već graniči sa 4 nato države. i to još od prvog dana kad je nato osnovan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije